Flåter er små, men potentielt farlige. En bid kan føre til alvorlige sygdomme, hvis du ikke reagerer hurtigt og korrekt.
Her får du en komplet guide til, hvordan du genkender, fjerner og forholder dig til en flåtbid.
Tjek kroppen grundigt efter ophold i naturen

Flåter bider sig ofte fast uden at man mærker det. De skjuler sig gerne i varme, fugtige hudfolder som knæhaser, lysken, armhuler og bag ørerne.
Efter en tur i skoven bør du altid gennemgå hele kroppen – også hovedbunden.
Læs også: Ny rapport afslører: Dine tamponer kan være giftige
Sådan ser en flåtbid typisk ud

Du ser enten selve flåten siddende fast i huden eller en lille rød plet. I nogle tilfælde udvikler området sig med hævelse og kløe, men det behøver ikke betyde infektion. Hold øje med ændringer over de næste dage.
Fjern flåten korrekt og hurtigt

Brug en spids pincet og tag fat så tæt på huden som muligt. Træk flåten ud med rolig, jævn bevægelse – uden at vride. Undgå at klemme på kroppen, da det kan føre til, at bakterier presses ind i huden.
Undgå disse almindelige fejl ved fjernelse

Brug aldrig ild, olie, neglelak eller alkohol for at “kvæle” flåten. Det kan få den til at tømme sit indhold – inklusive sygdomsfremkaldende bakterier – ind i kroppen. Heller ikke fingrene må bruges til at fjerne den.
Rens området grundigt efter fjernelse

Når flåten er væk, skal du vaske bidstedet med vand og sæbe. Herefter kan du bruge desinfektionsmiddel. Har du en antibakteriel salve, kan den påføres, især hvis huden er rød eller irriteret.
Læs også: Populær næsespray kan føre til nyresvigt og kræft
Gem flåten, hvis du vil få den undersøgt

Læg flåten i en tætsluttende beholder eller fastgør den til tape. Det kan være nyttigt, hvis du senere får symptomer og lægen ønsker at analysere flåten for bakterier eller vira.
Overvåg bidstedet i op til en måned

Selvom området ser normalt ud i starten, kan der senere opstå en større, rød ring omkring bidstedet. Det kaldes ofte “bulls-eye-udslæt” og er typisk for Borrelia-infektion. Hold øje med alle forandringer.
Søg lægehjælp ved symptomer på infektion

Feber, hovedpine, træthed eller ledsmerter i ugerne efter et flåtbid kan være tegn på infektion. Søg læge hurtigt – især hvis du oplever influenzalignende symptomer i sommermånederne.
Vær ekstra opmærksom ved rester i huden

Hvis dele af flåten bliver siddende, fx munddelene, skal du ikke selv grave dem ud. Det øger risikoen for infektion. Søg i stedet læge eller sygeplejerske til professionel fjernelse.
Læs også: Kan du ikke kilde dig selv? Forskere har fundet ud af hvorfor
Kend de sygdomme flåter kan overføre

Den mest kendte sygdom er Borrelia, som kan føre til ledbetændelse, neurologiske problemer og hjerteproblemer. I visse områder kan flåten også overføre TBE – en virussygdom, der angriber hjernen og centralnervesystemet.
Artiklen er baseret på informationer fra stirileprotv.ro
Læs også: Hvor mange gange om dagen er det normalt at tisse?