Forhøjet kortisol kan være kroppens alarmsystem i overdrive – og det kan give alvorlige konsekvenser, hvis det står på i længere tid.
Her får du et overblik over de vigtigste symptomer og årsager, som du skal holde øje med.
Vægtøgning

Et af de mest tydelige tegn på forhøjet kortisol er vægtøgning, særligt omkring ansigtet og maven. Dette skyldes, at kortisol fremmer fedtlagring netop disse steder.
Vedvarende akneudbrud

Høje niveauer af kortisol kan forværre eller udløse akne, selv hos voksne, da hormonet øger olieproduktionen i huden og fremmer betændelsestilstande.
Læs også: Hun fik behandling for en parasit – men så skete der noget langt farligere
Tynd og skrøbelig hud

Kortisol påvirker hudens struktur, hvilket kan gøre den tyndere og mere tilbøjelig til skader og irritation. Det kan også føre til, at huden lettere bliver blå.
Rødme i ansigtet

Et rødmende ansigt kan være tegn på forhøjet kortisol. Det skyldes øget blodgennemstrømning og udvidelse af blodkar som en del af kroppens stressrespons.
Langsom heling af sår

Kortisol kan hæmme kroppens evne til at hele sår hurtigt. Det svækker immunresponsen og nedsætter vævsreparationen.
Muskelsvaghed og træthed

Langvarigt forhøjede kortisolniveauer kan føre til muskelsvaghed og en følelse af konstant udmattelse, da kroppen nedbryder muskelmasse for at producere energi.
Læs også: Drop telefonen! Slå doomscrolling ihjel før sengetid
Irritabilitet og humørsvingninger

For meget kortisol kan påvirke hjernen og føre til humørsvingninger, irritabilitet og i nogle tilfælde symptomer på depression eller angst.
Koncentrationsbesvær

Hjernefunktioner som fokus og hukommelse kan blive påvirket af forhøjet kortisol. Mange oplever, at de har svært ved at tænke klart eller huske ting.
Forhøjet blodtryk

Kortisol kan øge blodtrykket, hvilket kan medføre hovedpine og en øget risiko for hjertekarsygdomme, hvis det står på i længere tid.
Hovedpine

Høje kortisolniveauer kan udløse eller forværre hovedpine, især hvis blodtrykket samtidig er forhøjet, eller hvis søvnmønstre er forstyrrede.
Læs også: Disse 10 kropsdele kan du leve helt fint uden – nr. 3 vil overraske dig
Stress, tumorer og medicin

Stress er den mest almindelige årsag til forhøjet kortisol, men det kan også skyldes tumorer i hypofysen eller binyrerne, eller være en bivirkning af visse medicinske behandlinger som langvarig brug af kortikosteroider.
Artiklen er baseret på informationer fra Healthline.com.
Læs også: Duft dig til bedre hukommelse, færre smerter og mindre stress