Blærekræft er en alvorlig diagnose, men de seneste års udvikling indenfor behandling har markant forbedret prognosen for mange patienter.
Overlæge Andreas Carus fra Aalborg Universitetshospital fortæller, at nye behandlingsmetoder har reduceret risikoen for tilbagefald og øget overlevelsen.
Terapi giver længere sygdomskontrol
Immunterapi, som aktiverer kroppens eget immunforsvar til at bekæmpe kræftceller, har været en del af behandlingen i flere år.
Tidligere blev det primært anvendt hos patienter, hvor kemoterapi ikke længere virkede, men nu gives det tidligere i forløbet.
Læs også: De 9 bedste hunderacer for seniorer - find din nye firbenede ven
“Man er begyndt at udnytte immunterapi på en bedre måde. For eksempel giver man det nu til patienter, efter de har fået fjernet blæren. Det har mindsket risikoen for, at der kommer et tilbagefald af kræften”, forklarer Andreas Carus til Netdoktor.
Ny medicin leverer kemoterapi mere direkte
En af de mest banebrydende nyheder indenfor blærekræftbehandling er brugen af antistofkonjugater – en medicin, der præcist leverer kemoterapi til kræftcellerne.
“Antistofkonjungat muliggør også, at man kan give en mere krads kemoterapi, fordi når det bliver leveret mere præcist, så er bivirkningerne generelt færre”, siger Andreas Carus.
I kombination med immunterapi har denne metode vist lovende resultater, især for patienter med metastatisk blærekræft.
Læs også: Forskere advarer: disse almindelige øjenprodukter kan skade dit syn
Endnu bedre behandlinger
Forskningen fortsætter med at identificere nye markører på kræftceller, som kan gøre behandlingen endnu mere præcis og effektiv.
Andreas Carus understreger, at udviklingen åbner nye muligheder for patienter, der ikke har haft effekt af tidligere behandlinger.
Artiklen er baseret på informationer fra Netdoktor.
Læs også: En ny dansk metode kan vende kampen mod en af de farligste infektioner