Elcykler er ikke længere forbeholdt ældre eller pendlere. De findes i dag i hver ottende danske husstand. Salget er fordoblet på bare fire år.
Men den stigende popularitet har en mørk bagside. Den nærmer sig 25 millioner kroner årligt – bare for én region.
Ulykker og skader
Problemet med elcyklerne er, at langt fra alle kommer helskindet hjem. På Fyn alene er antallet af skader efter elcykelulykker steget med hele 76 % siden 2019.
Det betyder brækkede knogler, hjernerystelser og endda indre skader. Og det gælder uanset om man cykler med eller uden motor.
Læs også: En håndfuld om dagen kan holde aldringen på afstand
Men her kommer det mest opsigtsvækkende: Kun halvdelen af dem, der blev behandlet på hospitalerne, bar cykelhjelm.
På Fyn alene er antallet af skader efter elcykelulykker steget med hele 76 % siden 2019.Det er en uhyggelig lav andel, når man ved, hvor stor en forskel hjelmen gør.
En billig livsforsikring på to hjul
Ifølge eksperterne er løsningen lige for: En CE-mærket cykelhjelm til cirka 300 kroner kan reducere risikoen for hovedskader med op til 50 %. Ansigtsskader mindskes med 25 %.
Alligevel lader mange hjelmen blive hjemme. Og det er ikke kun farligt – det er også dyrt. For med hver ulykke følger udgifter til politi, redning, behandling og pleje.
Læs også: Chokerende fund: Derfor kan energidrikke øge din risiko for blodkræft
Så næste gang du sætter dig op på din elcykel, så spørg dig selv: Er det virkelig 300 kroner og en hjelm værd at risikere livet?
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Sociale medier versus gaming: Hvad er egentlig bedst for hjernen?