Drop kødet og nyd denne lækre pulled mushroom-burger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere studier viser, at det at spise mindre kød kan mindske risikoen for kræft, især tarmkræft. Men det kan være svært at give slip på favoritter som burgeren. Heldigvis er der fantastiske alternativer, der både smager godt og gør noget godt for din krop. Prøv for eksempel en pulled mushroom-burger!

Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.

Pulled mushroom-burger

Retten giver 8 burgere.

Læs også: Frisk forårssalat med grillede asparges, jordbær og citrusdressing

Briocheboller

  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sojamælk
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g blødt vegan block smør

Pulled mushrooms

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw

  • ½ spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • ½ tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 dl mayonnaise

Fremgangsmåde

Læs også: Denne asiatiske agurkesalat går viralt på TikTok – her er opskriften

  1. Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
  2. Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
  3. Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
  4. Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: Virale hytteost pizzaboller fra TikTok – dem skal du prøve!

Andre Artikler

Skjulte effekter af vacciner: Ny forskning sætter gang i en ophedet debat

En ny videnskabelig debat har sat spørgsmålstegn ved, om mæslingevaccinen har andre helbredseffekter end dem, den er udviklet til.

WHO advarer: Alvorlige graviditetskomplikationer bliver overset verden over

Hvert år mister hundredtusindvis af kvinder livet under graviditet og fødsel.

Sådan ændrer din afføring sig, når du stopper med at spise kød

Når du skærer kød ud af kosten, kan det påvirke din fordøjelse og afføring på flere måder. Her...

10 fødevarer der kan øge inflammation i din krop

Mens nogle fødevarer hjælper med at reducere inflammation, kan andre gøre det værre. Her er 10 almindelige fødevarer,...

Skjulte effekter af vacciner: Ny forskning sætter gang i en ophedet debat

En ny videnskabelig debat har sat spørgsmålstegn ved, om mæslingevaccinen har andre helbredseffekter end dem, den er udviklet til.

WHO advarer: Alvorlige graviditetskomplikationer bliver overset verden over

Hvert år mister hundredtusindvis af kvinder livet under graviditet og fødsel.

Sådan ændrer din afføring sig, når du stopper med at spise kød

Når du skærer kød ud af kosten, kan det påvirke din fordøjelse og afføring på flere måder. Her...