Drop kødet og nyd denne lækre pulled mushroom-burger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere studier viser, at det at spise mindre kød kan mindske risikoen for kræft, især tarmkræft. Men det kan være svært at give slip på favoritter som burgeren. Heldigvis er der fantastiske alternativer, der både smager godt og gør noget godt for din krop. Prøv for eksempel en pulled mushroom-burger!

Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.

Pulled mushroom-burger

Retten giver 8 burgere.

Læs også: Sprød broccoli med honning og valnødder – perfekt til grillen

Briocheboller

  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sojamælk
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g blødt vegan block smør

Pulled mushrooms

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw

  • ½ spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • ½ tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 dl mayonnaise

Fremgangsmåde

Læs også: Kog ris som en mesterkok: Et hemmeligt trick gør forskellen

  1. Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
  2. Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
  3. Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
  4. Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: Disse sunde pestosnegle bliver din næste picnics favorit

Andre Artikler

Kerner i vandmelon? Ikke længere – prøv det her simple trick og bliv overrasket

Sådan får du kernerne ud af vandmelon uden at ødelægge frugten

Tager du en af disse typer almindelige medicin? Så skal du passe ekstra på i sommervarmen

Når sommerheden rammer, kan visse typer medicin gøre det langt sværere for kroppen at regulere varmen. Her får...

Forskere gør vild opdagelse: Kroppen kan selv bekæmpe farlige kemikalier

Vi bærer alle rundt på giftige PFAS-stoffer, som vi ikke kan slippe af med. Nu tyder ny forskning dog på, at hjælpen kan gemme sig i din egen krop.

Sådan reagerer din krop, hvis du dropper gluten

Millioner kaster sig over glutenfri kost, men hvad sker der egentlig i kroppen, når du dropper gluten?Her...

Kerner i vandmelon? Ikke længere – prøv det her simple trick og bliv overrasket

Sådan får du kernerne ud af vandmelon uden at ødelægge frugten

Tager du en af disse typer almindelige medicin? Så skal du passe ekstra på i sommervarmen

Når sommerheden rammer, kan visse typer medicin gøre det langt sværere for kroppen at regulere varmen. Her får...

Forskere gør vild opdagelse: Kroppen kan selv bekæmpe farlige kemikalier

Vi bærer alle rundt på giftige PFAS-stoffer, som vi ikke kan slippe af med. Nu tyder ny forskning dog på, at hjælpen kan gemme sig i din egen krop.