Drop kødet og nyd denne lækre pulled mushroom-burger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere studier viser, at det at spise mindre kød kan mindske risikoen for kræft, især tarmkræft. Men det kan være svært at give slip på favoritter som burgeren. Heldigvis er der fantastiske alternativer, der både smager godt og gør noget godt for din krop. Prøv for eksempel en pulled mushroom-burger!

Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.

Pulled mushroom-burger

Retten giver 8 burgere.

Læs også: Kylling med vindruer – mærkelig kombi, genial smag

Briocheboller

  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sojamælk
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g blødt vegan block smør

Pulled mushrooms

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw

  • ½ spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • ½ tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 dl mayonnaise

Fremgangsmåde

Læs også: Loaded fries med rodfrugter - sundt alternativ til fritter

  1. Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
  2. Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
  3. Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
  4. Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: Broccolibøffer: Opskriften der får alle til at elske grønt

Andre Artikler

Forskning: Bøger kan være nøglen til et længere og sundere liv

Kan en bog i hånden være nøglen til et længere liv?Ifølge flere forskere er det mere end bare...

Vil du gøre noget godt for din tarm i efteråret? Ernæringseksperterne har svaret

Når temperaturen falder, stiger lysten til varm og nærende mad, og her er suppe et genialt valg.Ifølge...

Guacamole uden avocado: Ungarns miljøvenlige twist smager næsten som den originale

Avocado er længe blevet hyldet som en sund og eksotisk luksus, men møder nu modstand. Ungarn har derfor fundet et alternativ.

Mange indtager denne drik imod sygdom – men virker den?

Nogle sværger til denne drik i de kolde vintermåneder for at undgå sygdom, men spørgsmålet er, om den faktisk virker.

Forskning: Bøger kan være nøglen til et længere og sundere liv

Kan en bog i hånden være nøglen til et længere liv?Ifølge flere forskere er det mere end bare...

Vil du gøre noget godt for din tarm i efteråret? Ernæringseksperterne har svaret

Når temperaturen falder, stiger lysten til varm og nærende mad, og her er suppe et genialt valg.Ifølge...

Guacamole uden avocado: Ungarns miljøvenlige twist smager næsten som den originale

Avocado er længe blevet hyldet som en sund og eksotisk luksus, men møder nu modstand. Ungarn har derfor fundet et alternativ.