Drop kødet og nyd denne lækre pulled mushroom-burger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere studier viser, at det at spise mindre kød kan mindske risikoen for kræft, især tarmkræft. Men det kan være svært at give slip på favoritter som burgeren. Heldigvis er der fantastiske alternativer, der både smager godt og gør noget godt for din krop. Prøv for eksempel en pulled mushroom-burger!

Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.

Pulled mushroom-burger

Retten giver 8 burgere.

Læs også: Sund pizzadej med chiafrø – sprød bund klar på ingen tid!

Briocheboller

  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sojamælk
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g blødt vegan block smør

Pulled mushrooms

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw

  • ½ spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • ½ tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 dl mayonnaise

Fremgangsmåde

Læs også: Prøv kylling med rabarber – en opskrift du aldrig glemmer!

  1. Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
  2. Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
  3. Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
  4. Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: Prøv en lækker vandmelonssandwich i dag og drop brødet

Andre Artikler

Snakker du med dig selv? Eksperter afslører, hvorfor det faktisk er genialt

Du er ikke skør, hvis du snakker med dig selv – tværtimod kan det være en af dine...

Nyt studie: En speciel måde at tale på kan afsløre begyndende demens

Det kan være let at overse, men en simpel vane i din måde at tale på kan vise sig at være det mest præcise tegn på begyndende demens.

Ny medicin ændrer danskernes vaner – dagligvarehandlen risikerer milliardtab

Et nyt forbrugsmønster breder sig hastigt i Danmark, og det kan få uventede konsekvenser for dagligvarekæderne.

Sådan undgår du at blive syg! Disse vaner vil dit immunforsvar elske

Selvom du ikke kan eliminere risikoen 100 % for at blive syg, er der flere enkle daglige vaner,...

Snakker du med dig selv? Eksperter afslører, hvorfor det faktisk er genialt

Du er ikke skør, hvis du snakker med dig selv – tværtimod kan det være en af dine...

Nyt studie: En speciel måde at tale på kan afsløre begyndende demens

Det kan være let at overse, men en simpel vane i din måde at tale på kan vise sig at være det mest præcise tegn på begyndende demens.

Ny medicin ændrer danskernes vaner – dagligvarehandlen risikerer milliardtab

Et nyt forbrugsmønster breder sig hastigt i Danmark, og det kan få uventede konsekvenser for dagligvarekæderne.