Rabarber crumble er en klassiker, når de syrlige stilke begynder at dukke op i haver og supermarkeder i foråret og sommeren.
Desværre er den traditionelle udgave ofte fyldt med sukker og smør, hvilket kan være lidt hårdt for både blodsukker og samvittighed.
Men det behøver ikke være sådan. Med få justeringer kan du nemlig lave en sundere version, som stadig smager fantastisk.
Sund rabarber crumble
Ingredienser
Fyld:
- 500 g rabarber
- 1 lille æble
- 2 spsk honning eller ahornsirup
- 1 tsk vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
- 1 tsk kanel
- 1 spsk majsstivelse (valgfrit, for at tykne saften lidt)
Crumble:
- 75 g havregryn (gerne grovvalsede)
- 50 g mandelmel eller fintmalede mandler
- 2 spsk kokosolie (smeltet) eller olivenolie
- 1 spsk honning eller ahornsirup
- 1 nip salt
- 1 tsk kanel
- Eventuelt en håndfuld hakkede nødder (valnødder, hasselnødder eller mandler)
Fremgangsmåde
- Skær rabarberne i skiver på cirka 1 cm. Skræl og riv æblet groft. Vend det hele sammen i en skål med honning, vanilje, kanel og eventuelt majsstivelse.
- Hæld blandingen i et ildfast fad.
- Rør havregryn, mandelmel, kokosolie, honning, salt og kanel sammen i en skål. Hvis du bruger nødder, hak dem groft og tilsæt dem.
- Blandingen skal være fugtig og let smuldrende.
- Fordel crumble-blandingen jævnt over rabarberfyldet. Bag i en forvarmet ovn ved 180 grader (varmluft) i cirka 30 minutter, eller indtil toppen er gylden, og rabarberen bobler op i kanterne.
- Lad den køle af i 10-15 minutter inden servering. Den kan nydes lun eller kold.
- Servér med en klat skyr, græsk yoghurt eller en plantebaseret yoghurt for et ekstra sundt touch.
Variationer og tips
- Tilsæt friske bær som jordbær eller hindbær sammen med rabarber for ekstra farve og smag.
- Ønsker du den helt uden tilsat sødning, kan du prøve med modne bananer som naturligt sødemiddel i crumble-toppen.
- Lav en stor portion og opbevar i køleskabet i op til fire dage – perfekt som sund dessert eller morgenmad på farten.
Læs også: Vild med matcha? 10 uimodståelige opskrifter du bare skal prøve