Sunde persillerødder i en nyfortolket hverdagsklassiker

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Brændende kærlighed er en favorit hos mange, når man tænker på klassisk hverdagsmad. Men vidste du, at denne klassiker kan laves i en nyrevenlig version, som er lige så velsmagende med sunde persillerødder?

Nyrevenlig mad
Det er vigtigt for mennesker med nedsat nyrefunktion at vælge fødevarer, der ikke belaster nyrerne unødigt. Mange klassiske danske retter er rige på protein og salt, som kan skabe en ophobning af affaldsstoffer i blodet. Det kan forværre nyresygdomme, som mere end 800.000 danskere kæmper med. 

Ifølge læge Louise Havkrog Salomon og klinisk diætist Nikita Misella Hansen, kan en nyrevenlig kost dog være nydelsesfuld og samtidig hjælpe med at passe på nyrerne. Det handler om at finde de rigtige ingredienser, som denne opskrift på en vegetarisk brændende kærlighed viser.

Persillerøddernes naturlige kræft
Persillerødder er en overset superfood. Disse knolde er rige på folat, C- og E-vitamin og giver masser af fibre, som er gode for fordøjelsen. 100 gram persillerod dækker næsten hele det daglige behov for folat, som spiller en vigtig rolle i produktionen af røde blodlegemer. Derudover indeholder persillerødder jern og kalium, hvilket hjælper med at holde energiniveauet oppe og støtte kroppens ilttransport. Det gør persillerødder til en perfekt ingrediens i denne ret, som både er sund for kroppen og skånsom for nyrerne.

Grøn brændende kærlighed

Læs også: Sorte halloween-burgerboller - uhyggeligt lækre

2 personer.

Ingredienser

Kartoffelmos

  • 600-700 g kartofler
  • 2 spsk. olivenolie
  • 75 g rygeost
  • 1 knivspids salt
  • Friskkværnet peber

Persillerødder og løg

Læs også: Sådan laver du kinakål i tomatsauce, der smelter i munden

  • 250 g skrællede persillerødder
  • 2 små løg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 håndfuld fintsnittet hvidkål
  • 80 g syltet rødløg
  • 2 spsk. plukkede timianblade

Fremgangsmåde

Kartoffelmos

  • Skræl kartoflerne og kog dem i usaltet vand i 25-30 minutter, indtil de er helt møre.
  • Gem lidt kogevand og hæld resten fra. Mos kartoflerne med piskeris eller kartoffelmoser.
  • Rør olivenolie og rygeost i, tilsæt lidt af kogevandet, indtil mosen er cremet. Smag til med salt og peber.

Fyld

  • Skær persillerødder i stave og hak løgene groft. Rist dem gyldne i olivenolie ved middel varme i 5-10 minutter.
  • Tag dem af panden, og rist derefter hvidkålen, indtil den tager lidt farve.
  • Anret grøntsagerne ovenpå kartoffelmosen, og pynt med syltede rødløg og frisk timian.

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, iForm, Alt.dk og bogen “Nyrevenlig hverdagsmad – Ren Nydelse” af Louise Havkrog Salomon og Nikita Misella Hansen.

Læs også: Lækker barbiepasta – nem aftensmad med masser af smag

Læs også: Sund gulerodssuppe med et strejf af ingefær og tabasco

Andre Artikler

Ny forskning: Kortvarig faste påvirker ikke din hjerne

En ny gennemgang viser, at kortvarig faste på under 24 timer ikke har nogen mærkbar effekt på voksnes...

Studie konkluderer: Dette er de smukkeste drengenavne

Det kan være en lang og krævende proces at vælge det perfekte navn til et barn.Et studie...

Ny forskning: Vand, te og kaffe kan forlænge din levetid

En ny undersøgelse publiceret i the British Journal of Nutrition viser, at en enkel daglig rutine med vand, kaffe...

Julefrokost uden maveproblemer – sådan klarer du det

Det er snart julefrokostsæson, og det betyder hyggelige sammenkomster, gode grin og rigelige mængder mad.Men for dem med...

Ny forskning: Kortvarig faste påvirker ikke din hjerne

En ny gennemgang viser, at kortvarig faste på under 24 timer ikke har nogen mærkbar effekt på voksnes...

Studie konkluderer: Dette er de smukkeste drengenavne

Det kan være en lang og krævende proces at vælge det perfekte navn til et barn.Et studie...

Ny forskning: Vand, te og kaffe kan forlænge din levetid

En ny undersøgelse publiceret i the British Journal of Nutrition viser, at en enkel daglig rutine med vand, kaffe...