Mental sundhed er ikke kun et individuelt anliggende – det er en global udfordring. Derfor er det også en del af FN’s Verdensmål, nærmere bestemt Verdensmål 3: Sundhed og trivsel.
Målet handler om at sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel i alle aldre, og her spiller den mentale sundhed en afgørende rolle.
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er psykiske lidelser blandt de største sygdomsbyrder globalt.
Depression, angst og stressrelaterede sygdomme påvirker millioner af mennesker og har stor indflydelse på livskvalitet, arbejdsevne og uddannelsesmuligheder.
Læs også: Brug 5 minutter hver morgen og se dit liv forandre sig på bare 3 måneder
FN arbejder derfor for at fremme mental sundhed ved at sikre adgang til psykiatrisk behandling, reducere stigmatisering og oplyse om mentale lidelser.
I mange lande er det stadig forbundet med tabu at tale om mentale udfordringer, og det kan være svært at få hjælp i tide.
Mental sundhed handler ikke kun om fraværet af sygdom, men også om trivsel, livsglæde og muligheden for at leve et meningsfuldt liv.
Investeringer i mental sundhed – både i sundhedsvæsnet, i skoler og på arbejdspladser – betaler sig både menneskeligt og økonomisk.
Læs også: Snakker du med dig selv? Eksperter afslører, hvorfor det faktisk er genialt
Danmark støtter Verdensmålene og har indført initiativer for at fremme mental trivsel, særligt blandt unge og udsatte grupper.
Men der er stadig lang vej igen – både herhjemme og globalt – før mental sundhed bliver prioriteret på lige fod med fysisk sundhed.
Læs også: Hver fjerde dansker har tandlægeskræk – sådan kommer du over din frygt