Populært sødemiddel kan være med til at øge angst

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Sødemiddlet er populært i mange sukkerfrie drikkevarer og fødevarer. Men nu skal du måske til at tænke dig en ekstra gang om, før du køber drikkevarer med det, putter det i din kaffe eller tilføjer det i din mad.

Ængstelig adfærd
Aspartam blev godkendt af FDA i 1981 og er enormt udbredt i fødevarer og drikkevarer. Faktisk findes det i næsten 5.000 produkter.

Og i forsøget lavet af neuroforsker Pradeep Bhide fra Florida State University i USA gav de mus fri adgang til vand med 15% af FDA’s anbefalede maksimale mængde (for mennesker vel og mærke) for aspartam.

Forsøget viste, at musene generelt viste mere ængselig adfærd, og det der er virkelig overraskende er, at det også kunne ses i op til to generationer efterfølgende.

Selvom de forventede resultatet, overraskede det alligevel forskerne i hvor høj grad det skete: “Det var så robust en angstlignende egenskab, som jeg ikke tror, ​​nogen af ​​os havde forventet, at vi ville se”, fortæller Sara Jones, en uddannet forskningsassistent ved Florida State University og tilføjer: “Det var fuldstændig uventet. Normalt ser man subtile ændringer”.

Læs også: Hvad kendetegner en sociopat? Forskere forklarer de vigtigste tegn

LÆS OGSÅ: Slip for dødsangst med denne enkle metode

Målinger igennem generationer
Angsten blev målt gennem en række labyrinttest på flere generationer af mus. Derudover målte de også amygdala, hjernens frygtcenter, og her fandt de en markant størrelsesforskel. Til slut målte de også musenes DNA, hvor de også fandt ændringer i kodningen – mod mere ængstelig adfærd til musen og dens næste generationer.

Så hvorfor skete det?
Når aspartam bliver indtaget bliver det spaltet i asparaginsyre, phenylalanin og methanol. Det er alle tre stoffer, der påvirker centralnervesystemet. Og det er det, forskerne mener, resulterer i det.

Men selvom resultaterne taler sit klare sprog, så skal der væsentlig mere forskning til, før de entydigt kan fortælle, at det er så farligt, som de tror. Dog anbefaler de at tænke sig en ekstra gang om før indtagelse af sødestoffet.

Læs også: Disse almindelige fødevarer kan være med til at stresse kroppen

Artiklerne er baseret på informationer fra Pensionist.

LÆS OGSÅ: Kan magnesium lindre din angst?

LÆS OGSÅ: Sådan passer du bedst på hele din krop med et enkelt trick!

Læs også: Stress opdages ofte for sent – her er signalerne

Andre Artikler

Sådan reagerer kroppen, når du spiser marcipan til jul

Marcipan er fast inventar i den danske juletid. Men hvordan påvirker den egentlig kroppen?

Spiser du ost? Det kan beskytte dig imod demens, viser nyt studie

En japansk undersøgelse har påvist, at indtagelse af ost kan påvirke risikoen for at udvikle demens. Sammenhængen er dog kompleks og langt fra entydig.

Får du hvide fingre i kulden? Raynauds syndrom kan være årsagen

For mange begynder det som en forbigående reaktion, der ikke umiddelbart giver anledning til bekymring, men på sigt kan det være generende.

Multivitamin kan spille en stille rolle for blodtrykket hos ældre

Et nyt studie tyder på, at multivitamin ikke ændrer blodtrykket for alle, men kan have betydning for ældre med en mindre optimal kost.

Sådan reagerer kroppen, når du spiser marcipan til jul

Marcipan er fast inventar i den danske juletid. Men hvordan påvirker den egentlig kroppen?

Spiser du ost? Det kan beskytte dig imod demens, viser nyt studie

En japansk undersøgelse har påvist, at indtagelse af ost kan påvirke risikoen for at udvikle demens. Sammenhængen er dog kompleks og langt fra entydig.

Får du hvide fingre i kulden? Raynauds syndrom kan være årsagen

For mange begynder det som en forbigående reaktion, der ikke umiddelbart giver anledning til bekymring, men på sigt kan det være generende.