Dine køkkenvaner kan fylde din mad med mikroplast – her er løsningen

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mikroplast er rykket ind i vores hverdag, også i køkkenet. Eksperter advarer om, at små vaner kan føre til, at plastpartikler havner i maden. Heldigvis findes der enkle alternativer, som både er praktiske og holdbare.

Glas i stedet for plastikbokse

Cooking Ingredients” af Tim Sullivan/ CC0 1.0

Opbevaring i glas mindsker risikoen for, at mikroplast frigives, når maden varmes op eller står længe.

Smarte låg gør forskellen

Foto Shutterstockcom

Moderne glasbeholdere med silikonelåg er både tætte, lette at rengøre og optager mindre plads.

Farvel til plastikskærebræt

Foto Shutterstockcom

Slidte plastikbrætter kan afgive små partikler i maden. Et robust bambus- eller træbræt er et bedre valg.

Læs også: Myndighederne beder forældre om at kassere modermælkserstatning efter fund af bakterie

Flere størrelser til hverdagen

Free close croissant wooden board“/ CC0 1.0

Et sæt med både store og små brætter er praktisk – og kan også bruges til servering.

Skift køkkenredskaberne ud

Maple Syrup & Wooden Spoon“/ CC0 1.0

Plastredskaber, især i sort plast, kan frigive skadelige stoffer ved høj varme. Træ og silikone er mere sikre alternativer.

Træredskaber holder længe

Free kitchen tools table image“/ CC0 1.0

En god træspatel kan bruges til alt fra at vende grøntsager til at røre i sovs – og holder sig flot i mange år.

Silikone som fleksibel løsning

Food Cook” af Matthias Zomer/ CC0 1.0

Silikone er mere varmebestandigt end klassisk plast og kan bruges til gryderetter, supper og bagning uden at afgive partikler.

Læs også: Adenovirus kan ikke behandles og dukker nu op igen

Undgå teflonbelægning

Free black cooking pan image“/ CC0 1.0

Nonstick-pander med teflon kan indeholde problematiske kemikalier. Vælg i stedet støbejern eller keramik.

Gode alternativer til nonstick

Fried Egg” af Jaros%u0142aw%20Ceborski/ CC0 1.0

Keramiske pander er nemme i brug, mens støbejernsgryder kan holde hele livet og give en jævn varme.

Drop plastfolien – brug bivoks

Foto Shutterstockcom

Bivokspapir kan formes med hænderne og genbruges mange gange. Det fungerer perfekt til grøntsager og ost.

Artiklen er baseret på informationer fra EatingWell

Læs også: Nye forskning afslører, at fillers kan skade ansigtets blodkar

Læs også: Depressive symptomer kan øge demensrisikoen med op mod 50 procent

Andre Artikler

Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

En lille køkkenfejl juleaften kan være nok til at give hele familien en uventet mavepine.

Disse stille julesange kan hjælpe dig med at falde til ro

Midt i højtidsstress og mangel på nattesøvn peger nye data på, at udvalgte julesange kan fungere som et uventet redskab til ro.

Hvordan GLP-1 medicin ændrer spisevaner i julen

Mange familier oplever, at julemåltiderne ændrer sig markant, når flere rundt om bordet bruger GLP-1 medicin som Ozempic

Fødevareeksperter advarer mod sølvpapir til bestemte julemadrester

Mange gør det hvert år uden at tænke over det – men et enkelt forkert valg i køkkenet kan påvirke din sundhed mere, end du tror.

Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

En lille køkkenfejl juleaften kan være nok til at give hele familien en uventet mavepine.

Disse stille julesange kan hjælpe dig med at falde til ro

Midt i højtidsstress og mangel på nattesøvn peger nye data på, at udvalgte julesange kan fungere som et uventet redskab til ro.

Hvordan GLP-1 medicin ændrer spisevaner i julen

Mange familier oplever, at julemåltiderne ændrer sig markant, når flere rundt om bordet bruger GLP-1 medicin som Ozempic