Ny forskning: Disse 5 fødevarer kan mindske risikoen for demens med 28 procent!

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En ny undersøgelse fra England viser, at du kan reducere din risiko for at udvikle demens med hele 28% ved at spise specifikke fødevarer.

Med de stigende demenstilfælde på verdensplan, leder forskere efter nye måder at forebygge sygdommen på, og et overraskende fund har nu afsløret, at nogle almindelige fødevarer kan have en stor indflydelse på hjernen.

Undersøgelsen af flavonoider
En ny stor undersøgelse fra Queen’s University i Belfast har undersøgt sammenhængen mellem indtag af flavonoider og risikoen for demens. Flavonoider er plantestoffer, der har en række sundhedsfremmende egenskaber, herunder at de fungerer som antioxidanter. Forskerne fulgte 121.986 deltagere over en periode på 9,2 år og fandt, at de, der indtog flest flavonoider, havde en markant lavere risiko for at udvikle demens. Faktisk med hele 28%.

Ifølge professor Aedín Cassidy, der ledte undersøgelsen, var demensrisikoen især reduceret hos personer med en høj genetisk risiko og hos dem, der allerede havde forhøjet blodtryk eller depressive symptomer. “Vores resultater viser, at indtagelse af seks ekstra portioner af flavonoid-rige fødevarer om dagen var forbundet med en 28% lavere risiko for demens”, udtaler Aedín Cassidy til Medical Daily.

De fem fødevarer
De fem fødevarer, der ifølge undersøgelsen er særligt effektive til at beskytte din hjerne, er:

Læs også: Nyt studie: Derfor er dit barn kræsent.

  1. Bær
  2. Grønne bladgrøntsager
  3. Te
  4. Rødvin
  5. Mørk chokolade

Disse fødevarer er rige på flavonoider, som menes at beskytte hjernen ved at sænke blodtrykket, reducere inflammation og forbedre blodgennemstrømningen. Aedín Cassidy fandt, at seks portioner var ideelt for at opnå den ønskede effekt. Det er dog vigtigt at variere mellem forskellige flavonoid-rige fødevarer, da det eksempelvis ikke er sundt at drikke seks glas rødvin om dagen.

Samtidig understreger Dr. Amy Jennings til Medical Daily, førsteforfatter på undersøgelsen, at “Disse resultater sender et klart budskab til folkesundheden, da de tyder på, at en simpel foranstaltning som at øge det daglige indtag af flavonoid-rige fødevarer kan sænke risikoen for demens, især i befolkningsgrupper med høj risiko. Der findes i øjeblikket ingen effektiv behandling mod sygdommen, så forebyggende tiltag, der forbedrer sundheden og livskvaliteten, samt reducerer sociale og økonomiske omkostninger, bør fortsat være en vigtig folkesundhedsprioritet”.

Artiklen er baseret på informationer fra Medical Daily og The Sun.

Læs også: Ny forskning afslører: Disse fødevarer styrker leverens sundhed

Andre Artikler

Fødevarer der stjæler din søvn: Sov bedre uden

Det er ikke kun din sengetid, der er afgørende for en god nats søvn. Hvad du spiser, kan også spille en afgørende rolle. Det kan være overraskende, hvor meget nogle helt almindelige fødevarer kan påvirke din evne til at falde i søvn.

Nyt studie: Derfor er dit barn kræsent.

Er dit barn kræsent? Så er det måske ikke din skyld!

Lidl bakker op om særlig udfasning af produkter

Lidl har allerede taget markante skridt mod udfasningen i kædens butikker og vil inden udgangen af 2028 stoppe salget helt.

470.000 danskere kæmper med ensomhed – nu får de hjælp fra firbenede terapeuter

Danske Terapihunde ApS uddanner hundeførere og deres hunde med fokus på ensomhed og stress, der stadig rammer flere danskere i stigende grad.

Fødevarer der stjæler din søvn: Sov bedre uden

Det er ikke kun din sengetid, der er afgørende for en god nats søvn. Hvad du spiser, kan også spille en afgørende rolle. Det kan være overraskende, hvor meget nogle helt almindelige fødevarer kan påvirke din evne til at falde i søvn.

Nyt studie: Derfor er dit barn kræsent.

Er dit barn kræsent? Så er det måske ikke din skyld!

Lidl bakker op om særlig udfasning af produkter

Lidl har allerede taget markante skridt mod udfasningen i kædens butikker og vil inden udgangen af 2028 stoppe salget helt.