Inflammation i kroppen
Inflammation er kroppens naturlige reaktion på skader eller infektioner. Det er en vigtig del af immunforsvaret, som aktiverer forsvarsstoffer, der beskytter cellerne mod ødelæggelse. Men når inflammation bliver kronisk, kan det føre til en række livsstilssygdomme. Derfor er det vigtigt at holde inflammationen under kontrol. Det er her, at antiinflammatorisk kost kommer ind i billedet.
Antiinflammatorisk kost
Du kan forebygge sygdomme og forlænge dit liv med over 10 år, hvis du vælger en antiinflammatorisk livsstil. Det indebærer at undgå tobak, begrænse dit alkoholindtag, dyrke moderat motion, reducere stress, få tilstrækkelig søvn og fokusere på en sund kost.
Ifølge ernæringsekspert Martin Kreutzer er det vigtigt at vedligeholde en sund kost. “Mange mennesker vælger at spise sundt af og til, men det duer ikke, hvis man ønsker at beskytte sig mod inflammation, for så skal man være konsekvent med sund kost og især vælge de madvarer, der er kendt for at have antiinflammatoriske egenskaber”, fortæller han til Nyt og Sundt. Så hvorfor ikke starte med en kage, der både styrker immunforsvaret og giver masser af energi?
Powerkage
Her er en nem opskrift på en immunstyrkende kage, som også kan laves til små energibarer. Det er en fantastisk måde at få gode ingredienser ind i kosten, som kan virke antiinflammatoriske.
Ingredienser
- 1 græskar (hokkaido eller butternut)
- 1 mellemstor sød kartoffel
- 7 cm frisk ingefær
- 2½ dl havregryn
- 2 æg
- 2 spsk tahin
- 1 dl mandler
- 10 dadler
- 1½ dl græskarkerner
- 1½ dl solsikkekerner
- ½ banan
- ½ æble
- 1 spsk gurkemeje
- 1 tsk kanel
- 1 vaniljestang
- 2 tsk kardemomme
- 50 g cacaonibs
- 100 g kokosmel
- Evt. 2 scoop proteinpulver med smag af vanilje
- Bær og kerner til pynt (fx havtorn og græskarkerner)
Fremgangsmåde
- Skræl og skær græskarret i tern. Kog dem i vand i 3-4 minutter.
- Skræl og skær den søde kartoffel i skiver og kog dem sammen med græskarret til det hele er gennemkogt.
- Riv ingefæren. Blend alle ingredienser i en foodprocessor – eller brug en stavblender til de våde ingredienser og hak de tørre.
- Hæld dejen i en bradepande (ca. 50×30 cm) og bag ved 200°C i 45 minutter. For tyndere stykker, reducer bagetiden til ca. 35 minutter.
Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse, Nyt og Sundt og bogen ‘Styrk dit immunforsvar’ af Pia Norup og Tine Jørgensen.