Rødt kød øger kræftrisikoen – Skift til vegetar bolognese

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Kød er en elsket del af mange af danskernes kost, men flere studier viser, at især rødt kød kan øge risikoen for kræft. Derfor er det en god idé at tænke over alternativer til kødbaserede retter. Prøv for eksempel denne smagfulde vegetar bolognese med squashspaghetti.

Risikoen for kræft
Det er særligt kød fra firbenede dyr som okse, kalv, lam og gris, der er forbundet med øget risiko for kræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan indtaget af særligt forarbejdet kød fra disse dyr øge risikoen for kræft i tyk- og endetarmen. Der er dog også flere beviser for, at der er en øget risiko for uforarbejdet kød.

Forskningen er ikke helt klar over, præcis hvorfor rødt kød er kræftfremkaldende, men det antages, at hæm-jern, der findes i kødet, samt de stoffer, der dannes ved stegning, røgning og saltning, kan spille en rolle. Jo mørkere stegeskorpen er, jo flere af de kræftfremkaldende stoffer dannes der.

Bemærk, at betegnelsen ‘rødt kød’ ikke refererer til, hvor gennemstegt kødet er. Det dækker derimod over kød fra dyr som okse, kalv, lam og gris.

Vegetar bolognese med squashspaghetti
Her får du en lækker opskrift på en vegetarisk bolognese, der er sundere for dig og mindsker risikoen for kræft.

Læs også: Sprød broccoli med honning og valnødder – perfekt til grillen

4 personer

Ingredienser

  • 2-3 squash (til squashspaghetti)
  • 300 g champignoner
  • 1 aubergine
  • 2 rødløg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 75 g soltørrede tomater i olie
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 100 g kikærter, udblødte og kogte
  • 1 spsk miso
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 1 tsk tørret timian eller 2 tsk frisk
  • ½ spsk frisk rosmarin eller 1 spsk tørret
  • Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber
  • Ekstra jomfruolivenolie til stegning

Fremgangsmåde

  1. Skyl og skær auberginen i skiver, salt dem og lad dem dryppe af i 15 minutter. Skyl saltet af, tør dem og skær i mindre stykker.
  2. Svits hakket løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt champignon og aubergine, og svits til de tager farve.
  3. Tilsæt hakkede tomater, soltørrede tomater, kikærter, miso og bouillon. Lad det simre i 10-15 minutter under låg. Smag til med krydderurter, salt og peber.
  4. Lav squashspaghetti ved at anvende en spiralizer eller din kartoffelskræller til at lave lange strimler. Svits dem kort i olivenolie, hvis du vil have dem varme, ellers servér dem rå.
  5. Anret squashspaghetti på tallerkener og top med bolognese. Pynt med frisk timian.

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Kog ris som en mesterkok: Et hemmeligt trick gør forskellen

Læs også: Disse sunde pestosnegle bliver din næste picnics favorit

Andre Artikler

Dette næringsstof kan styrke hukommelsen hos ældre

Kan noget så simpelt som mineralet kobber i maden hjælpe din hjerne med at holde sig skarp op...

Forskere afslører nyt våben mod Alzheimers i din egen hjerne

Forskere har gjort en opdagelse, der kan ændre alt, som vi troede, at vi vidste om aldring og hjernens muligheder for at forny sig selv.

Sund opskrift: Kirsebær-snack med mørk chokolade og nødder

Sund og syndig? Denne opskrift med kirsebær og mørk chokolade smager himmelsk – og er faktisk god for dig

Har du højt kolesteroltal? Spis dette hver morgen og se resultater

Denne simple morgenmadsingrediens kan sænke dit kolesteroltal – helt uden medicin.

Dette næringsstof kan styrke hukommelsen hos ældre

Kan noget så simpelt som mineralet kobber i maden hjælpe din hjerne med at holde sig skarp op...

Forskere afslører nyt våben mod Alzheimers i din egen hjerne

Forskere har gjort en opdagelse, der kan ændre alt, som vi troede, at vi vidste om aldring og hjernens muligheder for at forny sig selv.

Sund opskrift: Kirsebær-snack med mørk chokolade og nødder

Sund og syndig? Denne opskrift med kirsebær og mørk chokolade smager himmelsk – og er faktisk god for dig