Hvad er fullbody og split?
En fullbody træning er en træningsrutine, hvor du træner hele kroppen på en gang. Det betyder, at du på en træningssession rammer alle de store muskelgrupper – ben, ryg, bryst, skuldre og arme.
En split træning deler kroppen op i forskellige muskelgrupper, som trænes på forskellige dage. Eksempelvis kan man på en dag fokusere på overkroppen, såsom bryst, skuldre, triceps, og på en anden dag underkroppen, såsom ben og ryg.
Hvad er bedst?
Nybegyndere har ofte bedst gavn af at træne fullbody, fordi det giver mulighed for at træne flere muskelgrupper flere gange om ugen, typisk 2-3 gange. Dette er vigtigt, da musklerne hos nybegyndere har brug for hyppigere stimulering for at udvikle sig effektivt.
Fullbody-programmer er også enklere at følge, da de kræver færre træningsdage. Derudover hjælper det med at opbygge en solid grundstyrke og teknik, da man får mulighed for at øve basale øvelser regelmæssigt uden at overbelaste specifikke muskelgrupper.
Split-programmer er gode, fordi de giver mulighed for at fokusere mere intensivt på specifikke muskelgrupper i hver træningssession. Dette kan være særligt fordelagtigt for mere erfarne udøvere, der har brug for mere træningsintensitet for at opnå fortsat muskelvækst og styrkeforbedringer.
Derudover giver split-programmer tid til, at hver muskelgruppe kan hvile og restituere fuldt ud mellem træningerne, hvilket kan reducere risikoen for overtræning. Dog kræver det en større arbejdsbelastning, da man skal træne imellem 4-6 dage om ugen, hvilket også er noget, man bør overveje, inden man kaster sig ud i det.
Lyt til kroppen
Så når spørgsmålet er, om fullbody træning eller split træning er bedst, findes der ikke en metode, der er bedre end den anden. Det afhænger nemlig af dit træningsniveau og hvor meget tid, du har til rådighed.
I sidste ende handler det om at lytte til sin krop og finde en balance, der passer til ens livsstil og træningsmål. Det vigtigste er at ramme hver muskelgruppe flere gange om ugen, så du får mest ud af din træning.
Artiklen er baseret på informationer fra Bodylab.