Bylivets stress
En af grundene til, at naturen er så gavnlig, handler om en lille del af vores hjerne kaldet amygdala. Amygdala styrer vores følelser, og den spiller en vigtig rolle i vores evne til at håndtere stress og angst.
Et studie foretaget af forskere fra University of Heidelberg/Medical Faculty Mannheim viser, at byboere har en højere aktivering i amygdala, når de oplever stress, end folk, der bor på landet. Ifølge et andet studie foretaget af forskere fra Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience i Tyskland kan amygdala påvirkes positivt af tid i naturen, hvilket kan dæmpe den stress og angst, som mange af os oplever i hverdagen.
Skovbadning
Naturen kan være et kraftfuldt redskab til at berolige amygdala. Det kan for nogle sågar erstatte medicinsk behandling, fordi den er så kraftfuld. For eksempel har japanerne et begreb kaldet ‘Shinrin-yoku’, oversat til dansk kaldet ‘skovbadning’. Dette begreb beskriver den afslappende effekt, naturen kan have på os.
Naturen forbedrer vores evne til at håndtere daglige opgaver, øger vores hukommelse og fremmer kognitive funktioner som opmærksomhed. Det gælder både voksne og børn. Og lider du af psykiske problemer såsom negative tanker og angst, kan regelmæssige ture i naturen hjælpe dig til at modvirke dem.
Hvor lang tid bør jeg gå?
Det bedste er, at det ikke kræver meget tid at opleve naturens gavnlige effekter. Det anbefales, at vi tilbringer mindst 30 minutter om ugen i naturen for at opnå forbedringer i vores mentale sundhed. Så næste gang du føler dig presset eller stresset, kan en kort gåtur i en park eller skov være en enkel måde at få mere ro i sindet og give din hjerne et velfortjent pusterum.
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.