Rub og stub
Rødbeder kan tilberedes med både skræl og top, hvilket ikke kun sparer tid, men også giver dig flere fibre og næringsstoffer. Skræl rødbederne med en grov børste i stedet for at fjerne skrællen, så beholder du mange vitaminer og undgår madspild. Selve roden og de flotte ‘haler’ kan du også lade sidde for en ekstra visuel effekt på tallerkenen.
Rødbeder kan holde sig i ugevis i køleskabet i en åben plastikpose. Selvom de ikke tåler frost i jorden, kan de fryses efter blanchering, hvis de skæres i tern eller skiver. Så hvorfor ikke bruge årstidens gave i en skøn opskrift?
Bagte rødbeder med rygeostcreme
Ingredienser
- 1 liter vand
- 2 tsk. bouillon (Herbamare anbefales)
- 1 stjerneanis
- 1 kanelstang
- 5 kardemommekapsler
- 1 dl Anicia linser (Beluga eller Puy kan også bruges)
- 4-6 røde og gule rødbeder med rod og ‘hale’
- 3 spsk. akaciehonning
- 2 tsk. havsalt
- 2 spsk. olie
Rygeostcreme
- 150 g rygeost
- 1 lime
- 2 tsk. akaciehonning
- 1 tsk. havsalt
- Friskkværnet peber
- 1½ dl cremefraiche
Fremgangsmåde
- Kog vand med bouillon, stjerneanis, kanelstang og kardemomme. Tilsæt linser, og lad det simre i 20 min.
- Skrub rødbederne grundigt og behold ‘halen’ på, halver dem, og gnid dem med honning, salt og olie.
- Læg rødbederne med ‘kødsiden’ nedad på bagepapir i et fad. Bag ved 200 grader varmluft i 30 min, vend og bag 10 minutter ekstra.
- Imens rødbederne er i ovnen, kan du tilberede rygeostcremen.
- Riv limeskal og pres saften. Bland rygeost, limesaft, akaciehonning, salt, peber og cremefraiche.
- Fordel rygeostcremen på et fad, anret rødbeder og linser ovenpå.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og Liselotte Kira Gregers Andersens opskrifter.