Alt for sjældne i kosten
Bælgfrugter, såsom kikærter, linser og bønner, er sprængfyldt med vitaminer, mineraler og kostfibre, der gør dem til en sand superfood. De er rige på proteiner, sunde kulhydrater og indeholder store mængder antioxidanter, jern og calcium, der alt sammen er godt for kroppen.
Samtidig er de både fedtfattige og mættende, hvilket hjælper med at stabilisere blodsukkeret og holde vægten. Trods disse fordele spiser kun omkring hver tiende dansker bælgfrugter ifølge magasinet Alt i 2023, og vi får i gennemsnit kun 2-5 gram om dagen, selvom Fødevarestyrelsen anbefaler mindst 100 gram dagligt. Så prøv dem i denne lækre varme kikærtesalat.
Varm kikærtesalat med rødløg og krydderier
3-4 personer.
Ingredienser
- 2-3 rødløg
- 3-4 mellemstore gulerødder
- 1 fed hvidløg
- 5 g frisk ingefær
- 6-7 dråber fiskesauce
- 1 knivspids vaniljepulver eller kornene fra ¼ vaniljestang
- 1 tsk. stødt kanel
- ½ tsk. stødt allehånde
- Stenene fra 4 grønne kardemommekapsler, knuste
- 2 spsk. sesamolie
- Salt og friskkværnet peber
- 1 hoved julesalat
- 150-200 g kogte kikærter (dåse er fint)
- Skal og saft af 1 økologisk citron
- 1 spsk. æblecidereddike eller brun riseddike
- Et skvæt olivenolie
- Sojasovs til servering
Fremgangsmåde
- Start med at skære rødløgene i både på langs, gulerødder i strimler og hvidløg i tynde skiver. Hak derefter ingefæren fint.
- Sauter rødløg, gulerødder, hvidløg, ingefær, fish sauce, vanilje, kanel, allehånde og kardemomme i sesamolie ved middel varme med lidt salt og peber i cirka 10 minutter, til rødløgene er bløde og søde uden at blive brune.
- Skær derefter julesalaten i tynde strimler.
- Tilsæt julesalat og de kogte kikærter, og lad det simre i 2-3 minutter til salaten er mør og kikærterne gennemvarme.
- Vend citronsaft, citronskal, æblecidereddike eller brun riseddike og olivenolie i salaten og server med et strejf sojasovs.
Tip: Prøv at tilsætte chili, citrongræs eller lidt rosmarin for ekstra smag. Du kan også prøve at tilføje en håndfuld rosiner eller abrikoser, der giver ekstra sødme, eller ristede nødder, som kan give et dejligt knas.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Alt og bogen ‘Mere Køkkenrevolution fra Umahro’ af Oscar Umahro Cadogan.