Spis flere bælgfrugter – prøv denne ret i dag!

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Bælgfrugter er fyldt med sundhed og er nemme at inkludere i din daglige kost. Danskerne spiser dog for få af dem, så prøv at få dem ind i hverdagen med denne krydrede mexicanske gryderet.

Vi skal spise flere bælgfrugter
Danskerne har stadig lang vej igen, når det kommer til at få nok bælgfrugter i kosten. Ifølge DTU Fødevareinstituttet indtager vi i gennemsnit kun 2-5 gram tilberedte bælgfrugter om dagen, hvilket er langt under de 100 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler i de officielle kostråd.

Denne forskel skyldes primært en dybt forankret madkultur, hvor kød ofte er i fokus, hvilket gør det udfordrende at ændre vaner. Camilla Udsen, projektchef for fødevarer i Forbrugerrådet Tænk, understreger til Forbrugerrådet Tænk behovet for tilvænning: “Vi skal vænne os til at spise mange flere bælgfrugter i fremtiden. Det tager tid, men med flere ideer, tips og tricks og nemme opskrifter skal de grønne proteiner nok lige så stille vinde danskernes hjerter”.

Er bønner på dåse sunde?
Mange ved ikke, at bønner på dåse er lige så næringsrige som de tørrede, og de er både hurtige og nemme at bruge. Du kan derfor nemt få de sunde proteiner ind i din hverdag. Dog er konsistensen på de tørrede, som du selv opbløder, oftest lækre, og prisen på konserves er dyrere.

Mexicansk gryderet med bønner

Læs også: Derfor koger professionelle aldrig kartofler uden denne ene ingrediens

Ingredienser

  • 500 g hakket kød
  • 1 dåse majs
  • 1 dåse røde bønner
  • 1 dåse hvide bønner
  • 1 dåse ternede tomater
  • 1 dåse skivede tomater
  • 1 pakke peberfrugt
  • 2 mellemstore løg
  • 4 fed hvidløg
  • Sød paprikapulver
  • 1,5 liter bouillon (eksempelvis kyllingebouillon)
  • 1 pakke med krydderier til mexicansk mad
  • Chilipeber (efter smag)
  • Frisk koriander
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Hæld indholdet af alle dåser (med lage) i en stor gryde.
  • Dæk dem til med bouillon.
  • Tilsæt salt, peber og en halv pakke sød paprikapulver.
  • Kog det hele ved medium varme.
  • Steg dernæst det hakkede oksekød sammen med hakket løg og hvidløg på en pande.
  • Krydrer med mexicanske krydderier.
  • Tilsæt dernæst hakket peberfrugt og steg, indtil grøntsagerne er møre.
  • Tilsæt resten af krydderierne sammen med hakket koriander og evt. chilipeber.
  • Tilsæt derefter det stegte kød og grøntsager til gryden med saucen.
  • Smag til med ekstra salt og peber, hvis det er nødvendigt.
  • Server gryderetten med hakket koriander på toppen.

Artiklen er baseret på informationer fra Forbrugerrådet Tænk, DTU Fødevareinstituttet og Naturli.

Læs også: Grøn power bowl med quinoa, laks og tahindressing

Andre Artikler

Drop skyldfølelsen: Derfor er det helt okay at afslutte et forhold

Det er aldrig let at afslutte et forhold, især når du stadig holder af personen.Men nogle gange...

5 advarselstegn på tarmkræft, du ikke må ignorere

Tarmkræft er en af de mest dødelige kræftformer, netop fordi symptomerne ofte ligner almindelige hverdagsgener.Mange overser de...

Derfor koger professionelle aldrig kartofler uden denne ene ingrediens

Du tror måske, du har styr på at koge kartofler – men en enkelt ingrediens kan ændre alt.

Hun døde i 11 minutter – det hun så på den anden side, vil give dig kuldegysninger

Hendes beretning vil få dig til at stille spørgsmål ved alt, som du tror, at du ved om livet og døden.

Drop skyldfølelsen: Derfor er det helt okay at afslutte et forhold

Det er aldrig let at afslutte et forhold, især når du stadig holder af personen.Men nogle gange...

5 advarselstegn på tarmkræft, du ikke må ignorere

Tarmkræft er en af de mest dødelige kræftformer, netop fordi symptomerne ofte ligner almindelige hverdagsgener.Mange overser de...

Derfor koger professionelle aldrig kartofler uden denne ene ingrediens

Du tror måske, du har styr på at koge kartofler – men en enkelt ingrediens kan ændre alt.