Vi skal spise flere bælgfrugter
Danskerne har stadig lang vej igen, når det kommer til at få nok bælgfrugter i kosten. Ifølge DTU Fødevareinstituttet indtager vi i gennemsnit kun 2-5 gram tilberedte bælgfrugter om dagen, hvilket er langt under de 100 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler i de officielle kostråd.
Denne forskel skyldes primært en dybt forankret madkultur, hvor kød ofte er i fokus, hvilket gør det udfordrende at ændre vaner. Camilla Udsen, projektchef for fødevarer i Forbrugerrådet Tænk, understreger til Forbrugerrådet Tænk behovet for tilvænning: “Vi skal vænne os til at spise mange flere bælgfrugter i fremtiden. Det tager tid, men med flere ideer, tips og tricks og nemme opskrifter skal de grønne proteiner nok lige så stille vinde danskernes hjerter”.
Er bønner på dåse sunde?
Mange ved ikke, at bønner på dåse er lige så næringsrige som de tørrede, og de er både hurtige og nemme at bruge. Du kan derfor nemt få de sunde proteiner ind i din hverdag. Dog er konsistensen på de tørrede, som du selv opbløder, oftest lækre, og prisen på konserves er dyrere.
Mexicansk gryderet med bønner
Ingredienser
- 500 g hakket kød
- 1 dåse majs
- 1 dåse røde bønner
- 1 dåse hvide bønner
- 1 dåse ternede tomater
- 1 dåse skivede tomater
- 1 pakke peberfrugt
- 2 mellemstore løg
- 4 fed hvidløg
- Sød paprikapulver
- 1,5 liter bouillon (eksempelvis kyllingebouillon)
- 1 pakke med krydderier til mexicansk mad
- Chilipeber (efter smag)
- Frisk koriander
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Hæld indholdet af alle dåser (med lage) i en stor gryde.
- Dæk dem til med bouillon.
- Tilsæt salt, peber og en halv pakke sød paprikapulver.
- Kog det hele ved medium varme.
- Steg dernæst det hakkede oksekød sammen med hakket løg og hvidløg på en pande.
- Krydrer med mexicanske krydderier.
- Tilsæt dernæst hakket peberfrugt og steg, indtil grøntsagerne er møre.
- Tilsæt resten af krydderierne sammen med hakket koriander og evt. chilipeber.
- Tilsæt derefter det stegte kød og grøntsager til gryden med saucen.
- Smag til med ekstra salt og peber, hvis det er nødvendigt.
- Server gryderetten med hakket koriander på toppen.
Artiklen er baseret på informationer fra Forbrugerrådet Tænk, DTU Fødevareinstituttet og Naturli.