Disse 10 fødevarer indeholder mest jern

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange ved, at jern er vigtigt for kroppen, men overraskende få ved præcis, hvilke fødevarer der indeholder mest af dette essentielle mineral, og det kan være nøglen til at opretholde en sund krop.

Jernets rolle i kroppen
Jern er et uundværligt næringsstof, da det er afgørende for transporten af ilt rundt i kroppen via blodet. Mineralet er med til at producere hæmoglobin i de røde blodlegemer, der sikrer, at alle kroppens celler får den nødvendige ilt til at fungere optimalt. Mangel på jern kan påvirke kroppens ydeevne og generelle trivsel.

Tegn på jernmangel
Jernmangel kan vise sig via symptomer såsom svimmelhed, nedsat fysisk ydeevne og i nogle tilfælde hjertebanken. Andre tegn inkluderer åndenød, hovedpine og susen for ørerne. Disse symptomer kan ofte forveksles med andre helbredsproblemer, hvilket gør det vigtigt at være opmærksom på kroppens signaler.

Fødevarer med højt jernindhold
Danskernes primære kilde til jern er kød, men der findes også plantebaserede alternativer, som er rige på jern. Ifølge Fødevarestyrelsen kan du få jern fra kilder som kød, fisk og mørkegrønne grøntsager som spinat, broccoli og grønkål. Derudover er fuldkornsprodukter og bælgfrugter, såsom bønner og linser, gode kilder til jern.

Her er en liste over nogle af de fødevarer, der indeholder mest jern, angivet i mg per 100 g:

Læs også: Disse sunde fødevarer kan i virkeligheden skade dine tænder

  1. Svinelever (13)
  2. Sesamfrø (9)
  3. Musling (8)
  4. Cashewnød (6)
  5. Knækbrød, hvede-, grahamstype (5)
  6. Bønner, røde kidney, tørrede, rå (5)
  7. Kikærter, tørrede, rå (5)
  8. Havregryn (4)
  9. Hakket oksekød (2)
  10. Rugbrød (2)

Det er vigtigt at sammensætte sin kost, så man får tilstrækkeligt med jern, især for dem, der spiser en plantebaseret kost. Ved at inkludere fødevarer fra denne liste kan man mindske risikoen for jernmangel.

Artiklen er baseret på informationer fra Samvirke, Fødevarestyrelsen, Sundhed.dk, Fooddata.dk og DTU Fødevareinstituttet.

Læs også: Forskere: Disse fødevarer fordobler risikoen for tidlige tegn på Parkinsons

Andre Artikler

Forskere advarer: disse almindelige øjenprodukter kan skade dit syn

De fleste tror, øjendråber er harmløse – men nye fund viser, at de kan skade dine øjne mere, end de hjælper.

En ny dansk metode kan vende kampen mod en af de farligste infektioner

Nu har danske forskere udviklet en banebrydende metode, der kan identificere de farlige bakterier i blodet meget hurtigere end før.

Sådan forebygger du tilstoppede blodkar i hjernen – og mindsker din risiko for slagtilfælde

En stille opbygning af plak i blodkarrene, der fører blod til hjernen, kan føre til alvorlige konsekvenser som...

Sund citronfromage med græsk yoghurt og friske bær

Let, luftig og syrlig – en sund version af en klassiker, perfekt til foråret. Lavet uden fløde og sukkerbombe, men stadig fyldt med smag.

Forskere advarer: disse almindelige øjenprodukter kan skade dit syn

De fleste tror, øjendråber er harmløse – men nye fund viser, at de kan skade dine øjne mere, end de hjælper.

En ny dansk metode kan vende kampen mod en af de farligste infektioner

Nu har danske forskere udviklet en banebrydende metode, der kan identificere de farlige bakterier i blodet meget hurtigere end før.

Sådan forebygger du tilstoppede blodkar i hjernen – og mindsker din risiko for slagtilfælde

En stille opbygning af plak i blodkarrene, der fører blod til hjernen, kan føre til alvorlige konsekvenser som...