Mænd er ringere end kvinder til at søge hjælp til deres mentale sundhed. Det skriver landets største udbyder af sundhedsforsikringer, Dansk Sundhedssikring, der har over 600.000 kunder, i en pressemeddelelse.
I 2023 henvendte 8,8 procent af de kvindelige kunder sig til Dansk Sundhedssikring om mentale udfordringer, mens tallet kun var 4,6 procent for mændene. Tendensen har været den samme de seneste tre år ifølge tallene.
“Det er kendt fra forskningen, at flere mænd har svært ved at sætte ord på deres egen mentale sundhed. Det er blevet bedre de seneste 20 år, men der er stadig lang vej igen, før mænd er på niveau med kvinderne, når det gælder om at få hjælp til deres mentale sundhed i god tid”, siger Svend Aage Madsen, psykolog og forsker i mænds sundhed og formand for Forum for Mænds Sundhed efter at have set tallene fra Dansk Sundhedssikring.
Kan påvirke jobbet
Han påpeger, at får man ikke sat ind i tide, når de første tegn begynder at vise sig, så risikerer man, at problemerne vokser. Det kan få alvorlige konsekvenser både for den enkelte mand, hans familie og hans tilknytning til arbejdsmarkedet.
“Det er derfor vigtigt med en tidlig indsats, så mentale sundhedsproblemer ikke udvikler sig til decideret depression og angst. Sætter man ind i tide, så kan mange mænd få de rette redskaber til selv at håndtere deres mentale udfordringer, inden det sætter sig som mere alvorlige psykiske lidelser”, siger Svend Aage Madsen.
LÆS OGSÅ: 9 overraskende enkle tips til at forbedre din mentale sundhed
Kvinder søger oftere hjælp
I 2020, 2021 og 2022 henvendte godt 60.000 kvinder sig til psykiatrien i løbet af et år, hvor tallet ligger på 48.000 for mænd, viser tal fra Psykiatrifondens træk af data fra esundhed.dk i 2023.
Dansk Sundhedssikring genkender denne kønsforskel i sine tal. Og den bunder ifølge selskabet ikke kun i et spørgsmål om manglende oplysning, men i dybereliggende kulturelle normer og samfundsmæssige forventninger.
“Det handler om, at mændene, allerede når de første symptomer melder sig, får de rette værktøjer til at håndtere f.eks. mentale helbredsproblemer. Med en tidlig indsats kan vi undgå, at tilstanden udvikler sig til mere alvorlige og behandlingskrævende tilstande, som i værste fald kan betyde langvarige sygemeldinger”, siger Gry Jensen, produktudviklingschef i Dansk Sundhedssikring.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.
LÆS OGSÅ: Bliv mentalt robust med 2 hurtige øvelser
LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Mænd og kvinder bør spise forskellig morgenmad