Ny overraskende undersøgelse: Plantedrikke er måske mindre sunde, end du tror

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En analyse af indholdet i plantebaserede drikke viser, at de har én ting tilfælles.

Salget af plantebaserede drikke i Danmark er næsten firdoblet indenfor de seneste 10 år.

Drikkene, som ofte er lavet af havre, mandler, soja eller ris, er blevet populære alternativer til komælk i kaffen og på havregrynene.

Klimaaftrykket af plantedrikkene er væsentligt lavere end af mælk, og det er formodentlig en af grundene til, at millioner af liter finder vej til forbrugernes indkøbskurve.

Men skulle man have den opfattelse, at de plantebasererede drikke også er sundere end komælk, er man galt på den.

Læs også: Ny forskning: Periodisk faste kan forbedre hjertesundhed og vægttab

Et nyt studie lavet af Københavns Universitet og Universitetet i Brescia i Italien har undersøgt om plantedrikke er ligeså sunde som komælk.

Det skriver Københavns Universitet – Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet i en pressemeddelelse.

[irp]

Den lange holdbarhed

Mens mælk stort set er et færdigt produkt, når det kommer ud af koen, kræver havre, ris og mandler en masse forarbejdning for at blive konverteret til noget, man kan drikke.

Derudover har alle de testede plantedrikke været udsat for en såkaldt UHT-varmebehandling (Ultra High Temperature), som mange kender fra den langtidsholdbare mælk, man ofte støder på i udlandet.

Læs også: 10 gode grunde til at spise ingefær hver dag

I Danmark er den mælk, vi almindeligvis finder i kølemontren, lavpasteuriseret, hvilket er en langt skånsommere varmebehandling.

UHT-varmebehandlingen udløser det, der kaldes en Maillard-reaktion.

Det er en kemisk reaktion, som opstår mellem protein og sukker, når man bruner eller rister mad ved høje temperaturer.

Og den reaktion påvirker bl.a. den ernæringsmæssige kvalitet af proteinerne i produktet.

Læs også: 5 måder at holde trætheden på afstand

“I forvejen er der markant mindre protein i de fleste af plantedrikkene, end der er i komælk. Det protein, der er til stede i plantedrikkene, bliver så modificeret som følge af varmebehandlingen, så nogle af de essentielle aminosyrer, som er så vigtige for os, forsvinder. Selvom indholdet i plantedrikkene varierer meget, er den samlede ernæringsmæssige kvalitet af langt de fleste af dem altså relativt lav”, forklarer professor og seniorforfatter til studiet Marianne Nissen Lund fra Institut for Fødevarevidenskab i pressemeddelelsen.

Hvor UHT-behandlet komælk, som forskerne har sammenlignet plantedrikkene med, har et proteinindhold på 3,4 gram per liter, indeholder 8 af de 10 plantedrikke mellem 0,4 og 1,1 gram protein.

Indholdet af essentielle aminosyrer er lavere i samtlige plantedrikke. Dertil kommer, at 7 ud af 10 plantedrikke indeholder mere sukker end komælk.

[irp]

Kræftfremkaldende stof

Varmebehandlingen danner også nye stoffer i plantedrikkene.

Læs også: 9 overraskende fordele ved det livsvigtige mineral selen

Et af de stoffer, som forskerne har målt i fire af plantedrikkene baseret på mandel og havre er det kræftfremkaldende akrylamid, som også findes i bl.a. brød, småkager, kaffebønner og stegte kartofler, såsom pommes frites.

“Vi var overraskede over at finde akrylamid, fordi det normalt ikke er i flydende produkter. En af kilderne er formodentlig de ristede mandler, der er brugt i det ene produkt. Stoffet er dog målt i så lave niveauer, at det ikke i sig selv er farligt. Men får du lidt af stoffet både her og der fra forskellige produkter, kan du nå op på et niveau, hvor det er sundhedsskadeligt”, siger Marianne Nissen Lund.

Derudover har forskerne bl.a. påvist α-dicarbonyl-stoffer og HMF (hydroxymethylfurfural) i flere af plantedrikkene.

Begge er reaktive stoffer, der potentielt kan være sundhedsskadelige i høje koncentrationer. Der er dog ikke tale om høje koncentrationer i dette tilfælde.

Læs også: Ny forskning: Derfor tager du nemt på igen efter et vægttab

Professor i ernæring Lars Ove Dragsted er heller ikke bekymret over fundene, men mener, at studiet påpeger, hvor lidt vi ved om de stoffer, som forarbejdning af fødevarer danner:  

“De kemiske stoffer fra Maillard-reaktioner er generelt uønskede, fordi de kan øge inflammation i kroppen, og visse af stofferne er også er koblet til højere risiko for diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Selvom vores tarmbakterier nedbryder nogle af dem, er der mange, som vi ikke kender eller som endnu er dårligt undersøgt”, siger Lars Ove Dragsted fra Institut for Idræt og Ernæring i pressemeddelelsen.

“Der er helt klart et behov for, at vi skal spise mere plantebaseret. Men hvis man vil have noget ordentlig næring og tror, at plantedrikke her kan erstatte komælk, tager man altså fejl”, siger Marianne Nissen Lund.

Stil det på køl

“Jeg har lagt mærke til, at nogle supermarkeder stiller plantedrikkene på køl, hvilket er godt, for så bliver mængden af Maillard-reaktionsprodukter holdt på et lavere niveau, end hvis du opbevarer det ved stuetemperatur. Det samme kan du som med fordel som forbruger gøre efter, du har købt det. Så sæt det ind i køleskabet derhjemme i stedet for at stille det i køkkenskabet”, lyder rådet fra Marianne Nissen Lund.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

[irp]
[irp]

Andre Artikler

Tandblegning derhjemme: Hvad virker – og hvad skader?

Mange drømmer om et hvidt smil og forsøger sig med husråd som en nem løsning. Men mens nogle...

Sådan undgår du akne ved at rydde op i din hudplejerutine

Kæmper du med akne og føler, at intet virker? Hemmeligheden kan gemme sig i din hudpleje.

Hospice-sygeplejerske afslører: Disse ting fortryder folk på dødslejet

Når livet nærmer sig sin afslutning, begynder mange at reflektere over, hvad der egentlig betød noget. Mens fortrydelser...

Ny forskning: Periodisk faste kan forbedre hjertesundhed og vægttab

De fleste tænker på vægttab som et spørgsmål om at spise mindre og bevæge sig mere. Men hvad nu, hvis det ikke kun handler om, hvad du spiser – men hvornår?

Tandblegning derhjemme: Hvad virker – og hvad skader?

Mange drømmer om et hvidt smil og forsøger sig med husråd som en nem løsning. Men mens nogle...

Sådan undgår du akne ved at rydde op i din hudplejerutine

Kæmper du med akne og føler, at intet virker? Hemmeligheden kan gemme sig i din hudpleje.

Hospice-sygeplejerske afslører: Disse ting fortryder folk på dødslejet

Når livet nærmer sig sin afslutning, begynder mange at reflektere over, hvad der egentlig betød noget. Mens fortrydelser...