Det lyder som noget fra en gyserfilm: En alvorlig, livstruende hudsygdom, som får huden til at dø og skalle af.
Det er dog ikke fiktion, men en meget virkelig sygdom.
Toksisk epidermal nekrolyse eller TEN, som den også kaldes, er en sjælden autoimmun reaktion i huden forårsaget af helt almindelige lægemidler, antibiotika eller en virus- eller bakterieinfektion.
30 procent af alle patienter med TEN dør af sygdommen.
Forskerne har hidtil ikke vidst, hvorfor den opstår, og er heller ikke lykkedes med at finde en effektiv kur mod TEN.
Nu har de dog fundet ud af en metode, som måske også kan kurere andre sygdomme, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Ny metode
Dog har forskere på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet ved hjælp af en avanceret analysemetode kaldet deep visual proteomics (DVP) lykkedes med at identificere årsagen til den livstruende sygdom på proteinniveau.
“Teknologien har gjort os i stand til at påvise, hvad der forårsager TEN på molekyleniveau. Det er, så vidt vi ved, første gang spatial omics har været anvendt til at kurere patienter, hvilket jo er helt fantastisk. Det understreger virkelig potentialet ved den nye teknologi”, siger lektor Andreas Mund fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (CPR), som har været med til at udvikle DVP-metoden.
Han er en del af det internationale hold af forskere, som under ledelse af professor Matthias Mann fra CPR og Max Planck Institute of Biochemistry (MPIB) nu har identificeret årsagen til TEN.
Det fik forskerne til at give syv patienter med TEN en særlig type medicin, som undertrykker visse proteininteraktioner i cellerne.
Det er første gang, DVP har været anvendt til behandling af patienter. Og alle syv patienter blev kureret for sygdommen.
LÆS OGSÅ: Ny behandling af alvorlig sygdom hyldes: “En sand gamechanger”
Behandling målrettet proteiner
De bemærkelsesværdige resultater viser et stort potentiale for at kurere andre TEN-patienter, og næste skridt er derfor at foretage flere kliniske tests med henblik på at udvikle et lægemiddel specifikt målrettet TEN.
Selvom større kliniske undersøgelser først skal bekræfte, at lægemidlet kan anvendes til effektiv og sikker behandling af TEN, understreger studiet det store potentiale ved DVP til udvikling og anvendelse af lægemidler til nye formål.
Og DVP kan anvendes i et utal af sammenhænge, som Andreas Mund forklarer:
“Det er en meget generisk teknologi, som kan bruges på en hvilken som helst sygdom, hvor årsagen er ukendt. Så længe du har en vævsprøve – hvad end den er fra huden, leveren, bygspytkirtlen eller noget helt fjerde – kan du bruge DVP til at analysere den”, siger han.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
LÆS OGSÅ: Ny behandlingsmetode kan bremse alvorlig sygdom
LÆS OGSÅ: Ny banebrydende behandling: Immunceller kan bekæmpe kræft og sklerose i hjernen