Bakterierne formerer sig
Den store synder er drikkedunken! Hver gang du tager en tår fra den, overfører du bakterier fra din mund til flasken. Disse bakterier samler sig og danner en biofilm. Ifølge Niels Ladefoged Nielsen, specialkonsulent hos Fødevarestyrelsen, kan denne biofilm udgøre en risiko, hvis den får lov at udvikle sig. Selvom det sjældent er sygdomsfremkaldende bakterier, der opstår, kan de potentielt blive farlige, hvis du ikke får rengjort flasken ordentligt.
“Der vil hele tiden blive påført noget, hver eneste gang du drikker af flasken. Og hvis det bliver varmt, så kan det vokse. Så jo længere tid, der går, før du får den rengjort, jo mere kan der vokse frem”, siger Lisbeth Truelstrup Hansen, professor i mikrobiologi ved DTU. Det er tankevækkende, at mange af os glemmer at tage denne simple forholdsregel, som kan forhindre, at bakterier får frit spil.
Den bedste rengøring
Det behøver ikke at være besværligt at holde din drikkedunk ren. Det bedste råd er at smide den i opvaskemaskinen, hvor den bliver vasket grundigt ved en høj temperatur. Har du ikke adgang til en opvaskemaskine, kan du også vaske den op i hånden med varmt vand og sulfo. Sørg for at skrubbe godt, især omkring mundstykket, hvor bakterierne har bedst fat. Har flasken en smal åbning, kan du bruge en flaskebørste til at nå ned i bunden. Hvis du er på farten, kan en hurtig løsning være at fylde flasken med varmt vand, lukke låget og ryste den kraftigt for at løsne bakterierne.
Hvor mange gange skal jeg vaske den?
Du bør vaske din drikkedunk hver dag, da det kan gøre en stor forskel for din sundhed. Herved fjerner du bakterier, så de ikke kan få lov til at gro. Så næste gang du tager en slurk, overvej, hvornår du sidst har givet din dunk en grundig rengøring.
Artiklen er baseret på informationer fra Avisen.dk.