Hvad er mood foods?
Mood foods er en nyere kategori af funktionelle fødevarer, der angiveligt skal kunne påvirke dit humør positivt. Funktionelle fødevarer er allerede velkendte i Danmark og omfatter fødevarer, der har en dokumenteret positiv effekt på kroppens fysiologi, eksempelvis probiotika for maven eller fødevarer beriget med vitaminer og mineraler. Mood foods går et skridt videre ved at sigte mod at forbedre vores mentale tilstand.
Mood foods spænder over et bredt spektrum af produkter, herunder smoothies, chokoladesnacks, læskedrikke, proteinpulver, protein- og chokoladebarer, juice, is, kefir, kosttilskud mv. Ideen bag mood foods er at hjælpe dig med at føle dig mere fokuseret, afslappet eller endda mere søvnig, afhængigt af produktet.
“Det er en del af en overordnet sundhedstrend, som handler om, at vi gerne vil have det godt mentalt og optimere vores liv. Vi ernærer og plejer vores krop og hjerne for at kunne performe så godt som muligt”, forklarer Louise Byg Kongsholm, trendforsker og livsstilsekspert, til DR. Men på trods af den stigende popularitet, især i USA, er der ikke mange beviser for, at disse fødevarer faktisk har den ønskede effekt.
Forskeren advarer
Esben Skipper Sørensen, professor i molekylær ernæring ved Aarhus Universitet, er skeptisk overfor mood foods. “Jeg kan ikke komme på noget, jeg ville sige, man skal spise, hvis man vil være glad – udover mad, man godt kan lide”, siger han til DR og understreger, at der mangler videnskabelig dokumentation for, at disse fødevarer kan påvirke humøret.
Han advarer desuden mod at indtage ingredienser, som ikke normalt indgår i vores kost. Hvis mood foods kommer til Danmark, opfordrer han til at være kritisk: “Hvis det virkelig havde en effekt, var det nok endt som et rigtigt medicinalprodukt”.
Mood foods er en ny sundhedstrend, der især har vundet frem i USA. Ifølge Louise Byg Kongsholm vil det dog tage nogle år, før trenden for alvor slår igennem i Danmark, da vi herhjemme generelt er mere forsigtige. Alligevel forventer hun, at trenden vil nå os, før vi aner det.
Artiklen er baseret på informationer fra DR.