Grøn karrysild: Aubergine på en ny måde 

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Auberginen har længe stået i skyggen af andre grøntsager, men nu får den et velfortjent comeback. Med sit høje indhold af antioxidanter, vitaminer og fibre er den et sundt alternativ til traditionelle retter. Og nu kan du nyde den i en grøn udgave af den klassiske karrysild – perfekt til det plantebaserede frokostbord.

Auberginens sundhedsmæssige fordele
Aubergine er en fantastisk kilde til antioxidanter, herunder nasunin, som beskytter kroppens fedtmolekyler i cellerne og især hjerneceller. Den er rig på fibre og har kun 25 kalorier pr. 100 gram, hvilket gør den ideel for dem, der ønsker at holde vægten, har diabetes eller hjertekarsygdomme. Med sit høje indhold af kalium hjælper auberginen også med at regulere kroppens væskebalance. Dog bør personer med allergi over for natskyggefamilien eller irritabel tyktarm undgå aubergine, da den kan fremkalde allergiske reaktioner og er svær at fordøje for nogle.

Grøn karrysild med aubergine

Ingredienser

Aubergine

  • 300 g aubergine
  • 1½ dl koncentreret hyldeblomstsaft
  • ½ dl ris- eller frugteddike
  • 2 laurbærblade
  • 1 tsk allehånde (kan udelades)
  • 2 tsk blandede peberkorn (sorte, hvide, grønne, rosenpeber)

Karrydressing

  • 1 spsk kokos- eller rapsolie
  • 2-3 tsk karry (afhængig af styrken)
  • 1 dl havre-, soja- eller anden fløde
  • 1 dl planteyoghurt
  • Salt, friskkværnet peber, citronsaft, ahornsirup
  • 1 lille æble

Pynt

  • Evt. peberrod
  • 1 lille rødløg
  • Karse eller dild

Fremgangsmåde

  1. Skær auberginen igennem på langs, og skær de to halvdele i ca. 20 fileter.
  2. Bring hyldeblomstsaften i kog sammen med eddike, laurbærblade, allehånde og peber.
  3. Tilsæt auberginen, og lad den simre i 5 minutter. Sluk for varmen, og lad fileterne afkøle i lagen.
  4. Lav derefter karrydressingen ved at varme olien op i en gryde, og tilsæt karryen. Svits karryen i et par minutter, og tilsæt derefter fløden. Lad det koge ind, og sluk for varmen.
  5. Lad fløden køle af, og rør derefter yoghurten i. Smag til med salt, peber, citronsaft og sirup.
  6. Skær æblet i små terninger, og rør dem i dressingen sammen med de afkølede auberginefileter.
  7. Server karrysilden på rugbrød, og pynt eventuelt med høvlet peberrod, løgringe, karse eller dild.

Artiklen er baseret på informationer fra Kirsten Skaarups blog og Naturli.

author avatar
Ida-Marie Palm Varbæk

Andre Artikler

Bør du spise før eller efter din træning?

Der findes mange gode råd, når det kommer til motion, men hvornår bør du egentlig spise for at få mest ud af din træning? Svaret er måske ikke helt så enkelt, som du forventer.

Snart kan danskere vælge genoplivning fra

Styrelsen for Patientsikkerhed lancerer i dag en kampagne målrettet sundhedspersoner. Kampagnen skal forberede sundhedspersoner på at håndtere de nye regler for fravalg af genoplivningsforsøg, der træder i kraft d. 15. januar 2025.

Verdens Diabetesdag – men der er intet at fejre

Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og i dag er det Verdens Diabetesdag, hvor en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.

Verdens rigtige helte vasker hænder og hoster i ærmet

Det er budskabet i en kampagne fra Sundhedsstyrelsen, der giver en håndfuld gode råd om, hvordan vi alle kan være med til at forebygge smitte. Det er vigtige råd at holde fast i, når vi kommer ind i vintermånederne.

Bør du spise før eller efter din træning?

Der findes mange gode råd, når det kommer til motion, men hvornår bør du egentlig spise for at få mest ud af din træning? Svaret er måske ikke helt så enkelt, som du forventer.

Snart kan danskere vælge genoplivning fra

Styrelsen for Patientsikkerhed lancerer i dag en kampagne målrettet sundhedspersoner. Kampagnen skal forberede sundhedspersoner på at håndtere de nye regler for fravalg af genoplivningsforsøg, der træder i kraft d. 15. januar 2025.

Verdens Diabetesdag – men der er intet at fejre

Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og i dag er det Verdens Diabetesdag, hvor en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.