Er mad fra buffeter, picnics og doggybags farlige?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Der florerer adskillige advarsler om madvaner, og det kan være vanskeligt at gennemskue, hvad der er reelt, og hvad der blot er myter. Vi ser derfor nærmere på begge sider af argumenterne og finder ud af, hvordan vi kan håndtere madens bakterier uden unødig bekymring.

Udendørs madlavning
Mikrobiolog Primrose Freestone mener, at risikoen for madforgiftning stiger, når mad nydes og tilberedes udendørs. Hun forklarer, hvordan maden hurtigt kan tiltrække fluer og insekter, der kan sprede bakterier som E. coli og Salmonella. Derudover er det sjældent, at man har adgang til varmt vand og sæbe til ordentlig håndhygiejne i naturen. 

Modsat mener lektor i fødevaresikkerhed Dorte Frees, at frygten er overdrevet. “Jeg tror ikke jeg nogensinde har hørt om tilfælde, hvor nogen er blevet syg på en picnic, fordi insekter har overført bakterier til maden”, siger hun til Videnskab.dk. Hun anbefaler blot, at man spiser sin medbragte mad relativt hurtigt og undgår at tage rester med hjem.

The Danger Zone
Temperaturkontrol er en vigtig del af madhygiejne. Ifølge Primrose Freestone kan bakterier formere sig hurtigt, når maden står ved temperaturer mellem 5°C og 60°C – en zone kendt som ‘The Danger Zone’. 

Dorte Frees pointerer dog, at de fleste bakterier kræver høje bakterieantal for at gøre os syge, og at kort tid i The Danger Zone sjældent er farligt. Hun understreger vigtigheden af at sikre, at varme retter holdes over 60°C og kolde retter under 5°C, ligesom Primrose Freestone.

Buffeter
Buffeter har fået et dårligt ry, især på grund af bakteriespredning fra andre gæster. Primrose Freestone ser en risiko for, at madforgiftning kan opstå, da gæster let kan kontaminere maden ved at røre ved den eller nyse tæt på buffeten. 

Dorte Frees beroliger dog med, at madforgiftning på buffeter sjældent opstår, da køkkenpersonalet er uddannet i fødevaresikkerhed. Hun pointerer dog, at risikoen for virusoverførsel mellem gæster ved buffeten er reel, da mange rører ved samme redskaber og overflader.

Doggybags, ris og salat på pose
Doggybags kan være en smart måde at tage resterne med hjem, men Primrose Freestone advarer mod det, da maden kan have stået for længe og risikeret bakterievækst. Dorte Frees mener også, at man selvfølgelig skal være opmærksom på, hvor længe maden har stået ude. Får man dog en doggybag med hjem, skal man blot sørge for at sætte maden hurtigt på køl.

Primrose Freestone undgår genopvarmede ris, da hun mener, at bakteriesporer i ris kan overleve og formere sig. Dorte Frees afviser dog dette og mener, at det er overdrevet, da korrekt opbevaring på køl og genopvarmning fjerner risikoen. 

Både Primrose Freestone og Dorte Frees mener, at man bør udvise forsigtighed overfor hakkede grøntsager i pose, da de kan fremme bakterievæksten. Derfor er det vigtigt at spise dem forholdsvist hurtigt og altid skylle grøntsagerne, selvom de er markeret som spiseklare.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

author avatar
Ida-Marie Palm Varbæk

Andre Artikler

Verdens Diabetesdag – men der er intet at fejre

Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og i dag er det Verdens Diabetesdag, hvor en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.

Verdens rigtige helte vasker hænder og hoster i ærmet

Det er budskabet i en kampagne fra Sundhedsstyrelsen, der giver en håndfuld gode råd om, hvordan vi alle kan være med til at forebygge smitte. Det er vigtige råd at holde fast i, når vi kommer ind i vintermånederne.

Professor anbefaler: Så mange gange om ugen bør vi gå i bad

Mange danskere vasker sig mere end nødvendigt, hvilket ikke altid er gavnligt for sundheden. Overdreven hygiejne kan nemlig belaste både kroppen og miljøet. En professor anbefaler derfor en anderledes tilgang til baderutinerne.

8 tips til at gøre din gåtur mere spændende

Gåture er dejlige og sunde, men når man går den samme rute hver dag, kan det nemt føles lidt trivielt. Med få justeringer kan du dog gøre hver gåtur til en oplevelse, der både inspirerer og underholder. Her er otte tips, der puster nyt liv i dine gåture og gør dem både sjovere og mere givende.

Verdens Diabetesdag – men der er intet at fejre

Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og i dag er det Verdens Diabetesdag, hvor en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.

Verdens rigtige helte vasker hænder og hoster i ærmet

Det er budskabet i en kampagne fra Sundhedsstyrelsen, der giver en håndfuld gode råd om, hvordan vi alle kan være med til at forebygge smitte. Det er vigtige råd at holde fast i, når vi kommer ind i vintermånederne.

Professor anbefaler: Så mange gange om ugen bør vi gå i bad

Mange danskere vasker sig mere end nødvendigt, hvilket ikke altid er gavnligt for sundheden. Overdreven hygiejne kan nemlig belaste både kroppen og miljøet. En professor anbefaler derfor en anderledes tilgang til baderutinerne.