Ikke et fravalg
Det er langt fra alle, der aktivt fravælger screeningen for livmoderhalskræft. Ofte skyldes det simpelthen glemsel. Invitationen lander i e-Boks, men mange kvinder får aldrig fulgt op og bestilt en tid hos lægen. Siden 2012 er deltagelsen i det danske screeningsprogram faldet med cirka 5 procentpoint.
Statistisk set falder sandsynligheden for, at undersøgelsen nogensinde bliver gennemført markant, hvis der går et år uden handling. Det kan i sidste ende betyde, at celleforandringer udvikler sig, før de opdages. Derfor opfordres kvinder til at tage deres helbred alvorligt og prioritere screeningen for at sikre tidlig opdagelse og behandling.
Vaccine beskytter ikke helt
HPV-vaccinen har været en milepæl i bekæmpelsen af livmoderhalskræft, da den kan reducere risikoen med op til 86 procent. Alligevel er vaccinen ingen garanti, og både vaccinerede og uvaccinerede kvinder rådes til regelmæssigt at få taget en screening.
HPV-virus kan nemlig føre til celleforandringer, der i værste fald udvikler sig til kræft. Kræftens Bekæmpelse understreger, at selv om vaccinen giver en stærk beskyttelse, bør alle kvinder fortsætte med at deltage i screeningsprogrammet, da sygdommen også kan opstå hos vaccinerede.
Tidlig opdagelse er afgørende
Tiden er en kritisk faktor, når det kommer til livmoderhalskræft. Celleforandringer kan ofte behandles, hvis de opdages tidligt, men opdages de først for sent, kan det kræve intensiv kræftbehandling.
Ifølge overlæge Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse deltager to ud af tre kvinder med livmoderhalskræft ikke i de anbefalede screeninger. Dette gælder især for unge kvinder, som sjældent føler nogen symptomer og derfor ikke føler behovet for undersøgelsen.
Artiklen er baseret på informationer fra TV 2.