Kan man blive syg af æg, der ikke har været på køl?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Æg spiller en vigtig rolle i de fleste danske hjem og bruges i alt fra morgenmaden til bagværket. Alligevel er nogle forbrugere usikre på, hvordan æg bør opbevares for at undgå risikoen for sygdom.

Hvad er salmonella?
Salmonella er en bakterie, som kan forårsage salmonellose, en mave-tarm-infektion, der typisk viser sig med diarré og generel utilpashed. Bakterien findes i tarmsystemet hos mange dyr, inklusiv landbrugsdyr, og smitten sker primært gennem fødevarer. I Danmark er salmonella i æg blevet en sjældenhed, og antallet af salmonellainfektioner er faldet markant de seneste år, takket være effektiv kontrol og forebyggelse.

Sådan opbevares æg korrekt
Æg bør opbevares ved højst 24 grader og ikke i direkte sollys. Er æggene købt fra køleskabet i supermarkedet, skal de også på køl derhjemme eller opbevares ved maksimalt 12 grader. 

Kondens kan opstå, hvis kolde æg udsættes for varme, hvilket giver bakterier mulighed for at trives. Generelt har bakterier dårligere vækstbetingelser ved køleskabstemperatur, så kølig opbevaring er fornuftig, hvis man vil mindske risikoen for bakterier

Kontrol i Danmark
Risikoen for salmonella i danske æg er meget lav, primært på grund af Danmarks strikse kontrol. Danske hønsebesætninger bliver testet for salmonella hveranden uge, hvilket gør det muligt at opdage og handle på eventuelle tilfælde, før æggene når forbrugerne. Danmark har særstatus i EU, der sikrer, at risikoen også er lav for importerede æg.

Opbevar dine æg korrekt
Med den effektive kontrol og de strenge regler i Danmark er risikoen for at blive syg af æg, der ikke har været på køl, minimal. Det er dog altid en god idé at opbevare æg korrekt for at sikre den bedst mulige fødevaresikkerhed.

Artiklen er baseret på informationer fra Samvirke, Danmarks Tekniske Universitet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

author avatar
Ida-Marie Palm Varbæk

Andre Artikler

7 enkle tips til at bekæmpe vintertræthed

Det kan mærkes på energien, når vinterens mørke og kulde melder sig. For mange danskere er vinteren en hård tid, og hele 5 procent af befolkningen oplever vinterdepression. Heldigvis findes der gode råd til at mindske træthed og nedtrykthed i de kolde måneder.

Bør du spise før eller efter din træning?

Der findes mange gode råd, når det kommer til motion, men hvornår bør du egentlig spise for at få mest ud af din træning? Svaret er måske ikke helt så enkelt, som du forventer.

Snart kan danskere vælge genoplivning fra

Styrelsen for Patientsikkerhed lancerer i dag en kampagne målrettet sundhedspersoner. Kampagnen skal forberede sundhedspersoner på at håndtere de nye regler for fravalg af genoplivningsforsøg, der træder i kraft d. 15. januar 2025.

Verdens Diabetesdag – men der er intet at fejre

Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og i dag er det Verdens Diabetesdag, hvor en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.

7 enkle tips til at bekæmpe vintertræthed

Det kan mærkes på energien, når vinterens mørke og kulde melder sig. For mange danskere er vinteren en hård tid, og hele 5 procent af befolkningen oplever vinterdepression. Heldigvis findes der gode råd til at mindske træthed og nedtrykthed i de kolde måneder.

Bør du spise før eller efter din træning?

Der findes mange gode råd, når det kommer til motion, men hvornår bør du egentlig spise for at få mest ud af din træning? Svaret er måske ikke helt så enkelt, som du forventer.

Snart kan danskere vælge genoplivning fra

Styrelsen for Patientsikkerhed lancerer i dag en kampagne målrettet sundhedspersoner. Kampagnen skal forberede sundhedspersoner på at håndtere de nye regler for fravalg af genoplivningsforsøg, der træder i kraft d. 15. januar 2025.