Det blevet mainstream
Specialkonsulent i Scleroseforeningens forskningsafdeling Marie Lynning forklarer, at flere alternative behandlinger nu er blevet en fast del af mange menneskers sundhedsrutiner. “Der er flere af de ting, som vi engang opfattede som alternativt, som i dag er blevet meget mere mainstream. Se bare på yoga, der engang blev opfattet som meget eksotisk, men som nu virkelig er blevet allemandseje”, siger hun til Scleroseforeningen.
Yoga, meditation og kosttilskud er i dag nogle af de mest populære behandlingsformer blandt scleroseramte, og mange oplever en øget fysisk og mental balance ved brugen af dem.
LÆS OGSÅ: Ufrivilligt uden job – Op til 60 procent rammes
Undersøgelsen afslører stigning
En ny undersøgelse fra Scleroseforeningen viser, at brugen af alternativ behandling blandt mennesker med sclerose er steget markant siden 2011.
I 2023 havde hele 69 procent af de adspurgte brugt mindst en alternativ behandlingsform. Undersøgelsen viser også, at særligt praksisser som yoga og meditation, hvor man selv er aktiv, er blevet langt mere udbredt, mens praksisser med behandlere, som eksempelvis akupunktur, har holdt samme niveau.
De tre populære behandlingsmetoder
Yoga er ifølge undersøgelsen blevet tre gange så populært siden 2011 og er især anvendt til at opnå større velvære, smertelindring og styrkelse af kroppen.
Meditation er en anden praksis, der har vundet markant frem, og dens popularitet er mere end fordoblet siden 2011.
Samtidig viser undersøgelsen, at 55 procent af de adspurgte benytter kosttilskud, hvilket gør det til den mest udbredte alternative behandlingsform indenfor den kategori, der kaldes biologisk baserede praksisser.
Videnskabelig dokumentation
Selvom de alternative behandlinger er populære, understreger Marie Lynning, at der mangler videnskabelig evidens for deres effekt. “Nogle oplever en effekt, mens andre ikke gør, og der findes meget lidt videnskabelig evidens for effekterne af forskellige alternative og komplementære behandlingsformer”, forklarer hun. Det er derfor vigtigt, at man som patient er opmærksom på, at disse metoder ikke kan erstatte den lægelige behandling.
Artiklen er baseret på informationer fra Scleroseforeningen.
LÆS OGSÅ: Den optimale træning til scleroseramte
LÆS OGSÅ: Sørgelig verdensrekord til Danmark!