Daglige dødsfald
Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, også kaldet KOL, er en af Danmarks mest dødelige sygdomme. En undersøgelse fra 2021 viste, at hvert år mister 3.570 danskere livet til KOL, hvilket svarer til 10 dødsfald om dagen.
Sygdommen rammer lungevævet, blokerer luftvejene og gør det svært at trække vejret. Alligevel lever mange med KOL uden at vide det, og det anslås af Lunge.dk, at kun halvdelen af de 400.000 danskere med sygdommen er diagnosticeret.
Det nye håb
Der kommer ny medicin på markedet mod KOL, som blandt andet inkluderer lægemidlet dupilumab, der sigter mod at behandle sygdommen mere præcist. Ifølge lungemediciner og seniorforsker Asger Sverrild fra Bispebjerg Hospital er dette et stort skridt fremad, da den nuværende behandling i høj grad behandler symptomer frem for sygdommens årsager.
LÆS OGSÅ: Så langt væk skader passiv rygning dig!
De nye lægemidler indtages via injektion i stedet for inhalator og er skræddersyet til patienternes individuelle behov. ”For første gang i mange år får vi potentielt en ny behandlingsmulighed – i første omgang til en subgruppe af patienter med KOL. Men det er lovende studier, der findes på området, så hvis vi får selekteret de rigtige patienter til behandling, er der en gruppe mennesker, vi kan hjælpe rigtig godt”, siger Ulla Møller Weinreich til Sundhedspolitisk Tidsskrift, der er professor i lungemedicin ved Klinisk Institut på Aalborg Universitet og overlæge ved Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Plads til optimisme
Trods de mange udfordringer ser forskere og læger med optimisme på fremtiden. Foruden medicinske gennembrud har regeringen fastslået kronikerpakker i den nye sundhedsreform, der prioriterer KOL højt. Dette kan sikre bedre behandling og forebyggelse af sygdommen, som trækker store ressourcer i sundhedsvæsenet.
Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse og Lunge.dk.
LÆS OGSÅ: De ukendte fare ved rygning