Måltidskulturen forandrer sig i øjeblikket hurtigt, som en spejling af samfundets stigende livstempo og digitalisering. Det viser undersøgelsen Madkultur24, som kortlægger måltidsvanerne i Danmark, skriver de i en pressemeddelelse.
“Mange af os oplever at skulle nå stadig mere i løbet af en dag, og vi gør det meste med mobilen i hånden. Det har allerede aflejret sig i hurtigere madlavning, flere færdiglavede løsninger og en større distance til råvarerne. Nu slækker vi også på rammerne for det fælles måltid, hvor bl.a. skærmene får plads ved det fælles bord”, fortæller direktør Judith Kyst fra Madkulturen, som står bag undersøgelsen.
Mere mobiltid end nogensinde før
Det er nu hver ottende, som tager mobilen frem under et aftensmåltid – en tredobling siden 2017. Tendensen ses især ved fælles måltider og endda, når vi har gæster. Hvis det bliver mere udtalt, kan det få betydning for måltidet som en vigtig institution, mener minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen:
“Måltidet er en vigtig social ramme, hvor vi skaber nærvær og får talt sammen i en travl hverdag. Når vi laver mad og spiser den sammen, får vi ikke bare bedre måltider, men også stærkere relationer. Og selvom jeg anerkender, at hverdagen kan være travl, er det bekymrende, hvis vi gradvist skubber nærværet i baggrunden med hurtige løsninger og skærme ved bordet”, siger han.
Vanen med at spise med mobiltelefon er blevet mere udbredt i alle aldersgrupper, men er stadig mest dominerende blandt unge, hvor næsten hver tredje nu har telefonen fremme under aftensmåltidet på en typisk aften.
LÆS OGSÅ: FOMO: Derfor føler du konstant, at du går glip af noget
Længere måltider
Selvom vi giver efter for mobilvanerne og går mindre op i bordskik, er det stadig syv ud af ti, der spiser aftensmad med andre på en typisk dag i 2024. Når vi gør det, vægter vi hyggen højt som en vigtig værdi ved måltidet.
“Det understreger, at et måltid er meget mere end bare maden. Selskabet er en stor drivkraft, og derfor gør vi også meget mere ud af måltidet, når vi spiser sammen”, forklarer Judith Kyst.
Det viser sig bl.a. ved, at vi oftere sidder ved et bord og vi bruger 9 minutter længere på at spise aftensmad, når vi har selskab. Samtidig er maden mere hjemmelavet, har bredere råvaresammensætning og er mere tilfredsstillende ved det fælles måltid, end det er, når vi spiser alene.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.
LÆS OGSÅ:Den usynlige bakteriebombe i din lomme – Så syg kan du blive!
LÆS OGSÅ: Ny chokerende undersøgelse: Indhold med selvskade florerer frit på Instagram