Det kan være en udfordring for mange at bo tæt på en trafikeret vej. Men udover irriterende baggrundsstøj og dårligere boligværdi, viser ny forskning fra Syddansk Universitet, at trafikstøj også kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred.
Forskere har fundet en direkte sammenhæng mellem støjniveauet omkring dit hjem og risikoen for at udvikle tinnitus – en kronisk tilstand præget af konstant ringen eller summen i ørerne.
Den onde cirkel
Forskerne bag studiet peger på, at trafikstøj særligt rammer, når vi skal sove. Støjen påvirker ikke kun ørerne, men hele kroppen. Når vi er stressede og søvnmangel bliver en vane, forværres risikoen for en lang række sygdomme, herunder hjertekarsygdomme og demens. For mange er tinnitus ikke kun en lyd, men en konstant påmindelse om, at kroppen ikke er i balance.
Ifølge studiet, der er baseret på data fra 3,5 millioner danskere, stiger risikoen for tinnitus med hele seks procent for hver 10 decibel ekstra trafikstøj. For personer, der allerede lever med stress og dårlig søvn, kan denne ‘onde cirkel’ forværre symptomerne.
LÆS OGSÅ: 10 uvurderlige tricks til at forbedre din nattesøvn
Hvordan kan man beskytte sig?
Hvis du bor i et støjplaget område, er der heldigvis ting, du kan gøre for at beskytte dig mod de værste konsekvenser:
- Støjreducerende vinduer: Overvej at installere lydtætte vinduer, der kan dæmpe den værste støj udefra.
- Placering af soveværelse: Hvis muligt, indret dit soveværelse på den side af boligen, der vender væk fra trafikken.
- Ørepropper: En simpel og billig løsning til at få en bedre nattesøvn.
- Grønne områder: Planter og hegn kan hjælpe med at absorbere noget af støjen, især hvis du har mulighed for at anlægge en lille have.
Men det er ikke alle, der har ressourcer til at lave større ændringer i hjemmet. Derfor understreger forskerne, at problemet kræver politisk handling. Byplanlægning og lovgivning bør tage højde for trafikstøjs påvirkning på sundheden, fx ved at indføre lavere hastigheder i boligområder eller investere i bedre støjdæmpning langs veje.
Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse.
LÆS OGSÅ: Ny forskning afslører: Vores omgivelser påvirker fertiliteten hos mænd og kvinder
LÆS OGSÅ: Grønne omgivelser i barndommen kan være nøglen til psykisk velvære