De økonomiske besparelser sætter spørgsmålstegn ved, om kommunen værdsætter den daglige indsats, som foreningerne yder for børn og unge i København.
Det skriver DGI i en pressemeddelelse.
Foreninger rammes uden varsel
Først og fremmest rammer besparelserne foreningerne hårdt på evnen til at fastholde aktiviteter for deres medlemmer, men også på evnen til at holde kontingenterne i ro i det kommende år.
Dernæst kommer en nedgang på over 18% i det generelle gennemsnitlige medlemstilskud for børne- og unge foreningsmedlemmer – en nedgang, der kommer helt uden varsel og på et meget sent tidspunkt, hvor alle foreninger har lagt budgetter for 2025.
Læs også: Ny forskning: Så hurtigt kan du få en løbeskade
Lars Sørensen, der er klubdirektør i Hovedstadens Svømmeklub siger i den sammenhæng:
“Vi synes, at det er mangel på respekt for foreningernes arbejde, at en så stor reduktion af medlemstilskuddet planlægges af forvaltningen uden tanke på, at informationen er væsentlig for foreningerne for at kunne planlægge næste års aktiviteter”.
I tillæg til besparelserne på børnemedlemmerne bliver foreninger med mange medlemmer i aldersgruppen 21-24 år ekstra hårdt ramt økonomisk.
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede tidligere i år, at unge foreningsmedlemmer i den aldersgruppe fra 2025 kun skal modtage det halve medlemstilskud ift. hidtidig praksis.
Læs også: Ny undersøgelse: Din personlighed kan afsløre, hvilken træning der passer bedst til dig
Derudover er der også blevet besluttet en besparelse på i alt 750.000 kr. på Udviklingspuljen, hvorved man gradvist fjerner noget af fundamentet under foreningsinitiativer, der skaber innovation på nye områder og udvikler byens frivillige foreningsfællesskaber.
DGI Storkøbenhavns forperson, Peder Nedergaard, udtaler opsummerende i forhold til alle de forskellige besparelser:
“Det er problematisk, at politikere på den ene side har høje ambitioner på foreningsidrættens vegne i forhold til at øge foreningsidrættens medlemstal, men samtidig gennemfører besparelser, der gradvist undergraver foreningernes daglige drift”.
“Samtidig ser vi, at der afsættes betydelige kommunale midler til at tiltrække og afholde store internationale sportsevents i byen, hvilket viser, at der er penge nok i kommunekassen til andre idrætsformål. Det handler derfor om de politiske prioriteringer. Vi opfordrer derfor politikerne til at genoverveje besparelserne og sikre en tilskudsmodel, der tager højde for den demografiske medlemsudvikling, så vi ikke risikerer at svække det frivillige foreningsliv og forringe deres vilkår i hverdagen”, afslutter han.
Læs også: Hvor mange armbøjninger skal der til for at se synlige resultater?
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Slip for spændinger i nakken og skuldrene uden dyre behandlinger