For fjerde år i træk oplever Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade en markant stigning i antallet af samtaler med mennesker, der kæmper med en spiseforstyrrelse eller selvskade – og deres pårørende.
I 2024 registrerede foreningen 6.754 samtaler via telefon, chat, sms, video, brevkasse og personligt fremmøde.
Det er en stigning på 22 % fra 2023, hvor tallet var 5.273 samtaler – og det højeste antal samtaler nogensinde.
Det skriver Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade i en pressemeddelelse.
Læs også: Forarger: Derfor 'shitposter' unge på de sociale medier
“Vi mærker tydeligt, at behovet for støtte er stigende. Aldrig før har vi talt med så mange mennesker, der kæmper med en spiseforstyrrelse eller selvskade. Det er både hjerteskærende og en påmindelse om, hvor vigtigt det er, at vi er her”, siger Laila Walther, direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, i pressemeddelelsen.
Stigningen i samtaler er gennemgående på alle foreningens rådgivningstilbud, men den største stigning ses på chatrådgivningen.
Chatten er åben alle hverdage
Særligt de 13-25-årige benytter sig af chatrådgivningen, som i år har registreret 2.087 samtaler.
For mange unge er chatten den foretrukne kanal til at søge hjælp, men efterspørgslen er så høj, at rådgiverne ofte må lukke for tilgangen, mens unge venter i kø.
Læs også: Børnene får deres egen afdeling i fængslet – med legeplads og hyggekrog
For at imødekomme det stigende behov har foreningen efter nytår udvidet chatrådgivningens åbningstider, så der nu er åbent alle ugens hverdage.
Det har været muligt takket være støtte til udvidelsen fra Ole Kirk’s Fond.
Et stort mørketal
Rådgiverne havde i 2024 svært ved at nå alle henvendelser.
I løbet af året blev der registreret 1.641 ubesvarede opkald – i gennemsnit otte opkald hver dag, rådgivningen har åben.
Læs også: Chok: Hver tredje plejehjemsansat oplever vold, trusler eller stress
Det reelle antal mennesker, der forsøger at komme igennem uden held, er sandsynligvis endnu højere, da det ikke er muligt at registrere ubesvarede henvendelser på chat og sms.
“Ingen skal stå alene med en spiseforstyrrelse eller selvskade. Vi arbejder hver dag for at sikre, at flere kan få hjælp. Vi håber, at udvidelsen af åbningstiden i chatten vil betyde, at færre vil kontakte os forgæves fremover”, afslutter Laila Walther.
Har du eller én du kender tanker om selvskade eller tegn på en spiseforstyrrelse, kan du kontakte Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade her.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Eksperter er begejstrede: Psykedeliske stoffer kan være løsningen på depression
Læs også: Reducer din stress på under 30 minutter