Der er stor forskel på, hvor udbredt hårdt psykisk arbejdsmiljø er i forskellige brancher.
Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra Danmarks Statistik og Arbejdstilsynet.
Det skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en pressemeddelelse.
Plejehjemmene topper
På plejehjemmene har 33,5 procent af lønmodtagerne et hårdt psykisk arbejdsmiljø. Det svarer til cirka 15.000 personer.
Læs også: Sådan ændrer din hjerne sig, når du er forelsket
“Mange danske lønmodtagere har et hårdt psykisk arbejdsmiljø, men det gælder især på plejehjem, hvor hver tredje medarbejder er udsat for vold, trusler, mobning eller stress”, siger Kristoffer Lind Glavind, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i pressemeddelelsen og fortsætter:
“Der en tendens til hårdt psykisk arbejdsmiljø i velfærdsfagene, hvor man er tæt på borgerne og kan være mere udsat over for vold og trusler. Mange steder vil man nok også pege på et højt arbejdspres”.
For at leve op til betegnelsen om hårdt psykisk arbejdsmiljø skal lønmodtageren enten være udsat for psykisk pressende situationer og vise symptomer på stress, eller være udsat for vold, trusler eller mobning på arbejdet og have depressive symptomer.
Definitionen følger belastningsindekset for psykisk arbejdsmiljø udviklet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Læs også: Denne alternative behandling virker mod depression
300.000 lønmodtagere oplever stress, mobning, vold eller trusler
På hele arbejdsmarkedet har omkring 300.000 danske lønmodtagere et hårdt psykisk arbejdsmiljø, viser analysen.
Det svarer til flere end hver sjette lønmodtager (17,4 procent).
“Hårdt psykisk arbejdsmiljø er desværre meget udbredt på det danske arbejdsmarked. Der skal meget til, før man tæller med i statistikken, så det må give anledning til en hel del eftertanke, når hver sjette lønmodtager har et hårdt psykisk arbejdsmiljø”, siger Kristoffer Lind Glavind.
18,4 procent af ufaglærte lønmodtagere har et hårdt psykisk arbejdsmiljø. Det er kun overgået af personer med mellemlange videregående uddannelser (21,6 procent).
Læs også: Advarselstegn på love bombing – og hvordan du beskytter dig
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Forarger: Derfor 'shitposter' unge på de sociale medier