Sidste år satte 2,7 millioner voksne danskere sig i tandlægestolen. Af dem fik hele 38 procent konstateret caries – også kaldet huller i tænderne i daglig tale.
Tallene er særligt alarmerende for de 30-39-årige, hvor forekomsten er højest. Det skriver Tandlægeforeningen i en pressemeddelelse.
Hver tredje har ikke været til tandlæge i to år
Samtidig viser tallene fra 2024, at hver tredje voksne dansker ikke har været til tandlæge de seneste to år.
Ifølge Torben Schønwald, formand for Tandlægeforeningen, kan det netop være en af grundene til, at så mange voksne danskere har caries.
Læs også: Chokeret læge: Danskere strømmer til akutsystemet uden grund
“Hvis man fravælger tandlægen for længe, får tandsygdom og infektion i munden frit løb. Så når en tredjedel af befolkningen bliver væk fra tandlægen, så begynder mine alarmklokker at ringe. Ikke mindst fordi sygdom i munden hænger sammen med sygdom i resten af kroppen”, understreger Torben Schønwaldt i pressemeddelelsen.
Forebyggelse betaler sig – også for samfundet
Forhandlingerne om en ny aftale for voksentandplejen er netop gået i gang, og formanden for tandlægerne mener, at de mange patienter med caries er en påmindelse om, at voksentandplejen har brug for et markant løft.
“Vi skal styrke forebyggelsen ved at sikre, at endnu flere danskere kommer til tandlægen – og vel at mærke hele livet. Og så skal vi sikre, at de patienter, der får konstateret sygdom i munden, også har råd til den behandling, de har behov for”, siger Torben Schønwaldt.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Over 90.000 danskere i fare for unødvendig amputation