Sådan booster du din tarmflora med en simpel kostændring

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Denne simple ændring på din tallerken kan være nøglen til en sund tarm – uden at du behøver droppe kød.

Ny forskning afslører, at variation i din kost er en af de stærkeste faktorer for en sund tarmflora.

En omfattende undersøgelse, offentliggjort i Nature Microbiology, viser, at jo flere plantebaserede fødevarer du spiser, desto flere gavnlige bakterier trives i din tarm – uanset om du er veganer, vegetar eller kødspiser.

De gavner din tarmflora

Forskere undersøgte mere end 21.000 menneskers kostvaner i USA, Storbritannien og Italien.

Ved hjælp af DNA-analyse af deres afføringsprøver fandt de en tydelig sammenhæng.

Læs også: Derfor kobler forskere rødt kød til demens og hjerteproblemer

En kost rig på frugt, grøntsager og fuldkorn gav en større forekomst af „gode‟ tarmbakterier, som kan sænke blodtryk og kolesterol samt reducere inflammation.

Veganere havde flest af disse gavnlige bakterier, mens personer, der spiste rødt kød jævnligt, havde en højere andel af bakterier forbundet med tarmbetændelse og endda tyktarmskræft.

Men selv kødspisere, der samtidig spiste mange planter, havde en sund tarmflora, hvilket tyder på, at de sunde bakterier fra planter kan modvirke nogle af de negative effekter fra kød.

Derfor er variation nøglen

Tænk på din tarmflora som en have – forskellige bakterier trives på forskellige næringsstoffer.

Læs også: Skal du virkelig drikke vand, selvom du ikke er tørstig?

Hvis du kun spiser den samme type grøntsager hver dag, fodrer du kun en lille del af dine gavnlige mikrober.

En varieret kost med forskellige frugter, grøntsager, nødder og fuldkorn giver dine tarmbakterier de bedste betingelser for at blomstre.

Sådan spiser du dig til en sundere tarm

For at styrke din tarmflora behøver du ikke droppe kød, men fokuser på variation:

  • Spis mindst 30 forskellige plantebaserede fødevarer om ugen
  • Skift mellem forskellige grøntsager, frugter og kornprodukter
  • Begræns indtaget af rødt og forarbejdet kød
  • Tilføj fermenterede fødevarer som yoghurt og surkål for ekstra probiotika

Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.

Læs også: Her er den sundeste fisk - og den fisk, du bør undgå!

Læs også: Du tror, det er snyd: Disse sunde cookies smager himmelsk

Andre Artikler

Dødelig fejl på dansk hospital – han skulle bare bedøves

En forveksling mellem to lægemidler afslører alvorlige huller i patientsikkerheden – og nu kræver eksperter handling.

Derfor kobler forskere rødt kød til demens og hjerteproblemer

Vidste du, at det, du spiser, ikke kun påvirker din vægt og dit kolesteroltal – men måske også...

Tidlig sorg kan mærke dig for livet – også biologisk

Et tab i barndommen eller ungdommen kan sætte dybe spor – ikke kun psykisk, men også i din biologi.

Trusler, slag og jernrør! Personale frygter for deres liv

Trusler med jernrør og et eksplosivt arbejdsmiljø præger i stigende grad hverdagen for personalet.

Dødelig fejl på dansk hospital – han skulle bare bedøves

En forveksling mellem to lægemidler afslører alvorlige huller i patientsikkerheden – og nu kræver eksperter handling.

Derfor kobler forskere rødt kød til demens og hjerteproblemer

Vidste du, at det, du spiser, ikke kun påvirker din vægt og dit kolesteroltal – men måske også...

Tidlig sorg kan mærke dig for livet – også biologisk

Et tab i barndommen eller ungdommen kan sætte dybe spor – ikke kun psykisk, men også i din biologi.