Delt forskning: Små børn bør måske spise det, de er allergiske overfor

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Danske eksperter advarer mod forhastede konklusioner og understreger, at metoden kræver mere forskning og lægeligt tilsyn.

En ny canadisk undersøgelse foreslår, at det kan være gavnligt at give små børn små mængder af de fødevarer, som de er allergiske overfor.

Metoden, som forskerne kalder “oral immunterapi”, skulle potentielt kunne opbygge børnenes tolerance og forebygge fremtidige allergiske reaktioner.

Det er et markant skifte fra den gængse anbefaling om total undgåelse af allergener.

Men danske forskere maner til forsigtighed.

Læs også: Tab dig 12 kilo på 12 uger med denne kur

Katrine Lindholm Bøgh, forsker i fødevareallergi ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, mener, at der mangler viden.

Det gælder både, hvilke børn der kan have gavn af behandlingen, hvilke fødevarer den virker på og hvornår behandlingen bør igangsættes.

Forkert brug af begreber

Den danske børneallergiforsker Josephine Gradman kritiserer brugen af begrebet “oral immunterapi” i det canadiske studie.

Hun påpeger, at denne behandling normalt er forbeholdt børn med alvorlige allergier og kun må udføres under nøje lægeligt opsyn.

Læs også: Disse madvarer bør du ikke putte i din airfryer

Det indebærer systematisk dosisopbygning og livslang vedligeholdelse, og det kan være både risikabelt og belastende for barnet.

Det canadiske studie bygger derimod på mindre kontrollerede eksponeringsformer, som ikke nødvendigvis lever op til kravene til en egentlig immunterapi.

Flere spørgsmål end svar

Selvom studier peger på, at kontrolleret eksponering overfor eksempelvis peanuts kan have effekt, understreger de danske forskere, at konklusionerne ikke kan generaliseres til alle fødevareallergier.

Der er heller ikke tilstrækkelig dokumentation for, at børn, der eksempelvis vokser fra mælk- eller æggeallergi, gør det som følge af eksponering – eller blot af naturlig udvikling.

Læs også: Hurtige snacks uden sukker – godkendt af diætister

Derfor er budskabet klart: Indtil forskningen har mere solide svar, bør forældre ikke eksperimentere på egen hånd.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Hvilket sødemiddel er bedst for kroppen og helbredet?

Andre Artikler

Nyt gennembrud: Mere end halvdelen af patienterne blev kræftfri

En avanceret behandling udviklet i Barcelona vækker stor opmærksomhed blandt internationale eksperter.

Sunde bananpandekager uden sukker – klar på 15 min.

Disse luftige bananpandekager uden sukker er det sunde morgenmads-hit, alle taler om.

Tab dig 12 kilo på 12 uger med denne kur

Kan et simpelt skift fra brød til knækbrød give mærkbare resultater på kort tid?

Den glemte allergi topper netop nu – kender du symptomerne?

Selvom pollensæsonen går på hæld, kæmper mange stadig med nys, kløende øjne og stoppet næse. Forklaringen kan være...

Nyt gennembrud: Mere end halvdelen af patienterne blev kræftfri

En avanceret behandling udviklet i Barcelona vækker stor opmærksomhed blandt internationale eksperter.

Sunde bananpandekager uden sukker – klar på 15 min.

Disse luftige bananpandekager uden sukker er det sunde morgenmads-hit, alle taler om.

Tab dig 12 kilo på 12 uger med denne kur

Kan et simpelt skift fra brød til knækbrød give mærkbare resultater på kort tid?