Region Hovedstaden har netop vedtaget en ny psykiatriplan, der følger sporene fra regeringens 10-års plan for psykiatrien.
Regionsrådsformand Lars Gaardhøj lægger ikke skjul på behovet: Henvisninger af børn og unge til psykiatrien er fordoblet de seneste ti år.
Det er en tendens, som planen forsøger at imødekomme ved at sætte fart på både udredning og behandling – og bringe hjælpen tættere på den enkeltes hverdag.
Behandlingen skal være bedre – og tættere på
Et af de klare mål i planen er at styrke den ambulante psykiatri. Målet er, at flere borgere skal kunne få hjælp uden at skulle indlægges.
Læs også: Simple tips til at få det bedre i overgangsalderen
Det skal ske gennem fagligt stærke og specialiserede tilbud, der giver mening i folks liv – også udenfor hospitalsvæggene.
Derudover lægges der vægt på bedre patientforløb og færre aflysninger.
Især for børn og unge skal behandlingen gøres mere fleksibel, og indsatsen i kommunerne skal bindes tættere sammen med den regionale psykiatri.
Stærkere samarbejde og bedre vilkår for personalet
Psykiatriplanen sætter også medarbejderne i centrum. For at kunne levere bedre behandling er det nødvendigt at kunne fastholde og tiltrække dygtige medarbejdere.
Læs også: Vil du leve til du bliver 100? Denne diæt kan være nøglen til et langt liv
Det kræver bedre arbejdsmiljø, faglig udvikling og tydelig ledelse.
Peter Westermann, formand for Social- og psykiatriudvalget, understreger, at indsatsen kræver nytænkning og samarbejde på tværs af sektorer.
Den kommende fusion mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden til Region Østdanmark giver samtidig nye muligheder for at tænke psykiatrien ind i en større sammenhæng.
Psykiatriplanen er tænkt som et dynamisk værktøj, der skal udvikle sig sammen med samfundets behov.
Læs også: Du vil ikke tro, hvem folk forelsker sig i – og det er ikke et menneske
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Harvard-ekspert: her er det eneste, der virker mod snorken