Denne type mad under graviditeten kan påvirke dit barns intelligens

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ny dansk forskning afslører, hvordan din kost som gravid muligvis former dit barns hjerne og intelligens langt op i barndommen.

Når det handler om graviditet, er der mange gode råd – men hvad nu hvis det, du spiser, faktisk har indflydelse på dit barns hjerneudvikling i helt op til 10 år?

Det lyder som en overdrivelse, men netop dette er omdrejningspunktet i en ny dansk undersøgelse fra Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) ved Dansk Børne Astma Center, Herlev og Gentofte Hospital sammen med Københavns Universitet, som har fulgt mødre og deres børn gennem et helt årti.

Forskerene har kigget på, hvordan forskellige kostmønstre under graviditeten hænger sammen med barnets vækst i hovedstørrelse og intelligens senere i livet.

To typer kost undersøgt

Undersøgelsen identificerede to tydelige kostmønstre: ét præget af forarbejdede fødevarer, fedt og sukker – og ét mere varieret og næringsrigt.

Læs også: Diætist afslører: Denne frugt har hun altid i fryseren

De mødre, der fulgte det såkaldte ‘vestlige’ mønster, fik børn med mindre vækst i hovedet og lavere resultater i kognitive tests.

Omvendt viste børn af mødre med en mere balanceret kost højere intelligens og større hovedomfang – en målbar indikator for hjerneudvikling.

Målingerne blev foretaget hele 15 gange fra graviditetens midte og frem til barnet fyldte 10 år.

Men forskerne gik skridtet videre. For at undgå fejl fra spørgeskemaer blev kosten valideret gennem blodprøver, som kunne vise kroppens reaktion på de fødevarer, mødrene indtog.

Læs også: Disse madvarer bør du undgå helt, hvis du har problemer med din mavesyre

Kombinationen af genetiske data, barnets egne kostvaner og forældrenes hovedmål gav forskerne et mere præcist billede end tidligere set.

Intelligens formes over tid

Resultaterne viste, at hovedets vækst ikke kun er hurtig i fosterlivet, men fortsætter med at spille en rolle for intelligens langt ind i barndommen – især omkring 10-årsalderen.

Den positive effekt ses kun hos børn, hvor hovedet fortsætter med at vokse hurtigt – og det gælder især, hvis barnet også har en genetisk disposition for høj intelligens.

Det er altså ikke kun kosten, men en kompleks vekselvirkning mellem arv og miljø, der former hjernen.

Læs også: Spis dig til sunde blodkar: De bedste fødevarer du skal kende

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Derfor bør du spise vandmelon hver dag denne sommer

Andre Artikler

Diætist afslører: Denne frugt har hun altid i fryseren

Vidste du, at frosne frugter kan være lige så sunde som friske?Den amerikanske diætist Nathalie Rizzo deler,...

Denne sunde rabarber trifli smager som barndommens sommer

Er du vild med trifli, men vil du gerne skære ned på sukkeret? Så skal du prøve denne lette og friske opskrift på sund rabarber trifli!

Derfor føler alle mennesker smerte forskelligt

Når vi slår tåen, bider vi tænderne sammen. Når nogen spiller en hel finale med en brækket kæbe,...

33-årig håndværker troede han var øm efter arbejde – virkeligheden var langt værre

Han mærkede smerterne hver dag, men intet kunne forberede ham på, hvad lægerne faktisk ville finde.

Diætist afslører: Denne frugt har hun altid i fryseren

Vidste du, at frosne frugter kan være lige så sunde som friske?Den amerikanske diætist Nathalie Rizzo deler,...

Denne sunde rabarber trifli smager som barndommens sommer

Er du vild med trifli, men vil du gerne skære ned på sukkeret? Så skal du prøve denne lette og friske opskrift på sund rabarber trifli!

Derfor føler alle mennesker smerte forskelligt

Når vi slår tåen, bider vi tænderne sammen. Når nogen spiller en hel finale med en brækket kæbe,...