Er skrabeæg eller økologiske æg sundest for dig?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har sikkert hørt, at fritgående æg er det sundere valg, men er det virkelig sandt?

Du betaler måske overpris for dine æg – sandheden vil overraske dig

Æg er en fast bestanddel i mange danskeres morgenmad, og de markedsføres i et væld af varianter – fra buræg og skrabeæg til økologiske og fritgående.

Men hvad får du egentlig for de ekstra kroner, når du vælger fritgående æg?

Trods den udbredte opfattelse, viser forskning, at næringsindholdet i æg ikke nødvendigvis afhænger af, hvordan hønen har levet.

Læs også: Sådan slipper du af med hævede fødder og ben på 3 dage

Ifølge American Egg Board er det snarere hønens foder, der afgør, hvor næringsrigt ægget er.

Æg fra høns med specielt beriget foder – eksempelvis med omega-3 eller ekstra D-vitamin – har mere at byde på ernæringsmæssigt end æg, hvor der blot står “fritgående” på pakken.

Det er derfor vigtigt at tjekke næringsdeklarationen fremfor blot etiketten.

En undersøgelse fra 2021 i Nova Scotia fandt ganske vist, at fritgående æg havde en smule mere af aminosyren cystein og lidt lavere kolesterolniveau, men proteinindholdet var det samme som i konventionelle æg.

Læs også: I Japan laver de omelet på denne måde – og den smager langt bedre end vores

Koster det mere – uden grund?

Pris spiller også en rolle i forbrugerens valg af æg. Fritgående æg og brunskallede æg koster typisk mere, men prisen afspejler i mange tilfælde produktionsmetoden – ikke ernæringsmæssig værdi.

At et æg er dyrere, betyder altså ikke nødvendigvis, at det er sundere.

Det gælder også for de brunskallede æg, som ofte har en højere pris, fordi hønsene, der lægger dem, er større og har brug for mere foder.

Smag, etik og æstetik

For mange handler æg ikke kun om næring. Smag, etik og visuelle indtryk er også med til at forme valget.

Læs også: Stor ændring i MENY - rulles nu ud landsdækkende

En undersøgelse fra 2020 viste, at blommenes farve faktisk var det vigtigste for forbrugerne – vigtigere end smag, lugt eller tekstur.

Æg fra gårde, hvad enten de var brun- eller blåskallede, scorede også højere på smag end både fritgående og buræg.

Ydermere betyder produktionsmetoden noget for forbrugernes opfattelse af æggenes kvalitet og sikkerhed.

Mange vælger fritgående af hensyn til dyrevelfærd – ikke fordi de er sundere.

Læs også: Nemlig melder om rekord efterspørgsel på uventet sommerfavorit

Artiklen er baseret på informationer fra Healthline.com.

Læs også: Denne morgenrutine kan ændre dit helbred på få dage

Andre Artikler

Sådan slipper du af med hævede fødder og ben på 3 dage

Hævede ben og fødder er en plage for mange – især i varme måneder eller efter lange dage...

Børn ramt af farlig infektion: Her er symptomerne du skal kende

Et almindeligt udslæt eller en rød tunge kan virke harmløst. Men i sjældne tilfælde kan det være tegn...

Kvinde var tæt på at dø under 13-timers flyvetur efter at have taget udbredt pille

En uventet ferie med veninderne blev til et mareridt i 13 kilometers højde.

57-årige kvinde tog på all-inclusive ferie til Kreta: få dage efter tog ferien en tragisk drejning

Hun tog afsted for at nyde solen – nu kæmper hun for livet på et fremmed hospital.

Sådan slipper du af med hævede fødder og ben på 3 dage

Hævede ben og fødder er en plage for mange – især i varme måneder eller efter lange dage...

Børn ramt af farlig infektion: Her er symptomerne du skal kende

Et almindeligt udslæt eller en rød tunge kan virke harmløst. Men i sjældne tilfælde kan det være tegn...

Kvinde var tæt på at dø under 13-timers flyvetur efter at have taget udbredt pille

En uventet ferie med veninderne blev til et mareridt i 13 kilometers højde.