Er skrabeæg eller økologiske æg sundest for dig?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har sikkert hørt, at fritgående æg er det sundere valg, men er det virkelig sandt?

Du betaler måske overpris for dine æg – sandheden vil overraske dig

Æg er en fast bestanddel i mange danskeres morgenmad, og de markedsføres i et væld af varianter – fra buræg og skrabeæg til økologiske og fritgående.

Men hvad får du egentlig for de ekstra kroner, når du vælger fritgående æg?

Trods den udbredte opfattelse, viser forskning, at næringsindholdet i æg ikke nødvendigvis afhænger af, hvordan hønen har levet.

Læs også: Din mikroovn er fyldt med bakterier, viser studie

Ifølge American Egg Board er det snarere hønens foder, der afgør, hvor næringsrigt ægget er.

Æg fra høns med specielt beriget foder – eksempelvis med omega-3 eller ekstra D-vitamin – har mere at byde på ernæringsmæssigt end æg, hvor der blot står “fritgående” på pakken.

Det er derfor vigtigt at tjekke næringsdeklarationen fremfor blot etiketten.

En undersøgelse fra 2021 i Nova Scotia fandt ganske vist, at fritgående æg havde en smule mere af aminosyren cystein og lidt lavere kolesterolniveau, men proteinindholdet var det samme som i konventionelle æg.

Læs også: Derfor kan din morgenmad gøre det samme som Wegovy – helt naturligt

Koster det mere – uden grund?

Pris spiller også en rolle i forbrugerens valg af æg. Fritgående æg og brunskallede æg koster typisk mere, men prisen afspejler i mange tilfælde produktionsmetoden – ikke ernæringsmæssig værdi.

At et æg er dyrere, betyder altså ikke nødvendigvis, at det er sundere.

Det gælder også for de brunskallede æg, som ofte har en højere pris, fordi hønsene, der lægger dem, er større og har brug for mere foder.

Smag, etik og æstetik

For mange handler æg ikke kun om næring. Smag, etik og visuelle indtryk er også med til at forme valget.

Læs også: Indtag ikke denne drik, hvis du vil undgå kræft, advarer forskere

En undersøgelse fra 2020 viste, at blommenes farve faktisk var det vigtigste for forbrugerne – vigtigere end smag, lugt eller tekstur.

Æg fra gårde, hvad enten de var brun- eller blåskallede, scorede også højere på smag end både fritgående og buræg.

Ydermere betyder produktionsmetoden noget for forbrugernes opfattelse af æggenes kvalitet og sikkerhed.

Mange vælger fritgående af hensyn til dyrevelfærd – ikke fordi de er sundere.

Læs også: Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft

Artiklen er baseret på informationer fra Healthline.com.

Læs også: Derfor bør du spise græskar hele efteråret

Andre Artikler

Din mikroovn er fyldt med bakterier, viser studie

Det er er både nemt og energibesparende at varme rester hurtigt i mikrobølgeovnen.Men forskere har opdaget, at der...

87-årig mand døde under scanning: Forskere ved nu hvad der kan ske når man dør

Et hjerteanfald under en hjernescanning gav forskere et sjældent indblik i, hvad der måske sker i hjernen, når livet ebber ud.

Det vigtigste skridt mod en flad mave, du måske har overset

Mange ønsker at slippe af med mavefedt, men det kræver først, at du håndterer en vigtig detalje.

Derfor kan din morgenmad gøre det samme som Wegovy – helt naturligt

Måske har du overvejet det. En nem vej til vægttab. En sprøjte, en pille, et hurtigt fix. Og...

Din mikroovn er fyldt med bakterier, viser studie

Det er er både nemt og energibesparende at varme rester hurtigt i mikrobølgeovnen.Men forskere har opdaget, at der...

87-årig mand døde under scanning: Forskere ved nu hvad der kan ske når man dør

Et hjerteanfald under en hjernescanning gav forskere et sjældent indblik i, hvad der måske sker i hjernen, når livet ebber ud.

Det vigtigste skridt mod en flad mave, du måske har overset

Mange ønsker at slippe af med mavefedt, men det kræver først, at du håndterer en vigtig detalje.