Sund brunsviger: Sådan laver du den fynske klassiker uden dårlig samvittighed

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Er du vild med brunsvigerens snaskede top, men knap så glad for sukkerchokket bagefter? Her får du opskriften på en sundere version af den fynske kageklassiker.

Brunsviger er for mange en uundværlig del af barndommens fødselsdage, fynske bagerbutikker og søndagsforkælelse.

Men klassikeren har også ry for at være en regulær sukkerbombe, der sender blodsukkeret på himmelflugt.

Heldigvis findes der alternativer, hvor du hverken behøver ofre smag eller den lækre, snaskede overflade.

Brunsviger

Ingredienser

Til dejen:

Læs også: Tiramisu overnight oats: Morgenmaden der smager som dessert

  • 25 g gær
  • 2,5 dl lun plantemælk (f.eks. havre- eller mandelmælk)
  • 1 spsk honning eller agavesirup
  • 2 spsk raps- eller olivenolie
  • 1 tsk salt
  • 100 g grahamsmel
  • 250 g hvedemel (evt. fuldkornshvedemel for ekstra fibre)

Topping:

  • 75 g dadler uden sten
  • 2 spsk kokosolie eller smørbar plantefedt
  • 1 spsk æblemos (usødet)
  • 2 spsk vand
  • 1 tsk kanel
  • 1 nip salt

Fremgangsmåde

  1. Opløs gæren i den lune plantemælk, og tilsæt honning, olie og salt.
  2. Rør grahamsmelet i, og tilsæt derefter hvedemelet lidt ad gangen, indtil dejen er blød og smidig.
  3. Ælt i ca. 5-10 minutter, og lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 1 time.
  4. Imens dejen hæver, forberedes det sunde snask.
  5. Kom dadler, kokosolie, æblemos, vand, kanel og salt i en lille gryde, og lad det simre ved lav varme i cirka 5 minutter.
  6. Brug en stavblender eller en gaffel til at mose det hele sammen til en ensartet masse.
  7. Når dejen er hævet, trykkes den ud i en bageform (ca. 25×30 cm) beklædt med bagepapir.
  8. Brug fingrene til at lave små fordybninger i dejen – præcis som i en traditionel brunsviger.
  9. Fordel dadel-snasket jævnt henover, og sørg for at det samler sig lidt i hullerne.
  10. Lad kagen efterhæve i 20-30 minutter.
  11. Bag den derefter midt i ovnen ved 200 grader (180 grader varmluft) i 15-18 minutter, til dejen er gennembagt og overfladen karamelliseret.

Tips og variationer

  • Ønsker du en ekstra luftig dej, kan du bytte halvdelen af fuldkornshvedemelet ud med almindeligt hvedemel.
  • For en ekstra nøddeagtig smag, kan du tilsætte lidt finthakkede valnødder eller mandler til fyldet.
  • Brunsvigeren smager fantastisk lun, men kan også fryses og lunes i ovnen igen ved 150 grader i 5-10 minutter.

Læs også: Honningglaserede rodfrugter, som alle vil have opskriften på

Andre Artikler

Tiramisu overnight oats: Morgenmaden der smager som dessert

Prøv denne lækre morgemad. Den er sund, selvom den smager syndigt!

7 ud af 10 af danskerne frygter dette hver eneste gang de åbner for vandhanen

En landsdækkende undersøgelse viser, at et markant flertal af danskerne udtrykker bekymring for indholdet af skadelige stoffer i drikkevandet.

Effektive metoder til at fjerne vorter uden ar

Vorter på halsen er et almindeligt problem, både af kosmetiske grunde og fordi de kan være generende i...

De mest antiinflammatoriske krydderier rangeret

Krydderier er ikke kun til smag i køkkenet – de kan også spille en vigtig rolle i at...

Tiramisu overnight oats: Morgenmaden der smager som dessert

Prøv denne lækre morgemad. Den er sund, selvom den smager syndigt!

7 ud af 10 af danskerne frygter dette hver eneste gang de åbner for vandhanen

En landsdækkende undersøgelse viser, at et markant flertal af danskerne udtrykker bekymring for indholdet af skadelige stoffer i drikkevandet.

Effektive metoder til at fjerne vorter uden ar

Vorter på halsen er et almindeligt problem, både af kosmetiske grunde og fordi de kan være generende i...