En ny britisk undersøgelse sender chokbølger gennem tech-verdenen. Næsten halvdelen af de 16- til 21-årige svarer, at de helst ville leve i en verden uden internet.
For mange vil det lyde som science fiction. Generation Z er født ind i en digital tidsalder. Men tallene viser et voksende ubehag.
Over halvdelen støtter en såkaldt digitalt udgangsforbud efter klokken 22. Derudover føler 70 % sig dårligere tilpas efter at have brugt sociale medier.
Hemmeligheder og falske profiler florerer
Undersøgelsen giver også et indblik i, hvad de unge faktisk laver online. Mere end fire ud af ti indrømmer, at de har løjet om deres alder.
Læs også: Fra på søndag holder de igen øje med dig hele sommeren
Mange skjuler deres sande identitet. 40 % har hemmelige falske konti, og hver fjerde har udgivet sig for at være en anden person.
De skjuler ikke bare for verden – men også for deres forældre. 42 % har løjet om deres onlineaktiviteter overfor dem.
Eksperter kræver handling mod tech-giganterne
Børns onlinevaner bekymrer eksperter.
Ifølge Andy Burrows, administrerende direktør for Molly Rose Foundation, kræver unge selv mere sikkerhed. Ikke bare digitale pauser – men regulering af de platforme, som de bruger.
Læs også: Dette tilskud kan mindske din risiko for depression
Han påpeger, at algoritmer hurtigt kan trække unge ned i mørke og skadelige indholdsspiraler. Derfor er nye love og ansvarlig design afgørende.
Rani Govender, politisk ansvarlig for online børnesikkerhed hos NSPCC, er enig. Hun advarer om, at digitale udgangsforbud alene ikke beskytter børn.
Platformene skal være mindre afhængighedsskabende og mere sikre.
Og måske er det netop derfor, at næsten halvdelen af de unge nu siger det højt: Måske havde det været bedre, hvis nettet slet ikke fandtes.
Læs også: Spar tusindvis af kroner med disse geniale sunde indkøbstips
Artiklen er baseret på informationer fra The Guardian.