Den fravælges af mange i køkkenet – men ny forskning viser, det faktisk er sundt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Denne olie er blevet udskældte og anklaget for at gøre os syge. Men ny forskning vender op og ned på alt, du troede, du vidste.

De har fået ry for at være skyld i betændelsestilstande, fedme og kroniske sygdomme.

Frøolier som soja-, solsikke- og rapsolie bliver i stigende grad udpeget som skurken i det moderne køkken.

Især på sociale medier florerer advarsler mod de såkaldte omega-6-fedtsyrer, som frøolier er rige på.

Ifølge kritikerne nedbrydes disse fedtsyrer ved opvarmning og skaber skadelige stoffer i kroppen. Men passer det?

Læs også: 10 diætister deler deres frokostfavoritter

Det flydende fedt

På den årlige konference for American Society for Nutrition blev der præsenteret to studier (1 og 2), som giver et helt andet billede.

De viste, at linolsyre – den primære fedtsyre i frøolier – faktisk var forbundet med forbedrede sundhedsmarkører.

Forskerne analyserede blodprøver fra næsten 1900 personer og fandt, at dem med det højeste indtag af linolsyre havde lavere niveauer af blodsukker, insulin og inflammation.

Jo mere linolsyre i kosten, jo lavere risiko for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Læs også: Et glas kirsebærjuice kan forbedre din nattesøvn, ifølge diætister

Disse resultater står i skarp kontrast til teorien om, at frøolier skader kroppen.

Det handler om mængden

Forskere og ernæringseksperter er enige om én ting: Problemet er ikke selve olien, men måden vi bruger den på.

Frøolier i sig selv er ikke skadelige. Det bliver først problematisk, når de indgår i frituremad og ultraforarbejdede produkter.

At stege grøntsager i rapsolie er ikke det samme som at spise en pose chips stegt i den samme olie.

Læs også: Spis som japanerne og hold dig sund uden diæt

Kilder som nødder, frø og sojabønner er eksempler på sunde måder at få linolsyre på.

Faktisk anbefaler mange eksperter at bruge frøolier i køkkenet – i moderate mængder – som en sund erstatning for mættet fedt fra dyr, kokos eller palmeolie.

De to nye studier viser, at frøolier kan være en del af en balanceret og hjertesund kost. Men som med alt andet gælder det om at bruge dem med omtanke.

Artiklen er baseret på informationer fra Health.com.

Læs også: Spis dig til mindre inflammation med disse smagfulde krydderier

Læs også: Forskellen mellem svine- og kalkunbacon er minimal

Andre Artikler

10 diætister deler deres frokostfavoritter

Real Simple adspurgte 10 diætister omkring deres bedste råd til en sund frokost, og de havde alle én...

Disse almindelige lægemidler kan forstyrre tarmens balance i flere år

Et nyt studie viser, at selv almindelig medicin kan ændre tarmens bakterier – og påvirkningen kan vare i flere år efter behandlingen.

Et glas kirsebærjuice kan forbedre din nattesøvn, ifølge diætister

Et bedre søvnmønster kan være så simpelt som et par slurke væk.Ifølge diætister er der én drik,...

Spis som japanerne og hold dig sund uden diæt

Flere af verdens sundeste og længstlevende mennesker følger princippet om hara hachi bu, der er en japansk filosofi,...

10 diætister deler deres frokostfavoritter

Real Simple adspurgte 10 diætister omkring deres bedste råd til en sund frokost, og de havde alle én...

Disse almindelige lægemidler kan forstyrre tarmens balance i flere år

Et nyt studie viser, at selv almindelig medicin kan ændre tarmens bakterier – og påvirkningen kan vare i flere år efter behandlingen.

Et glas kirsebærjuice kan forbedre din nattesøvn, ifølge diætister

Et bedre søvnmønster kan være så simpelt som et par slurke væk.Ifølge diætister er der én drik,...