Den fravælges af mange i køkkenet – men ny forskning viser, det faktisk er sundt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Denne olie er blevet udskældte og anklaget for at gøre os syge. Men ny forskning vender op og ned på alt, du troede, du vidste.

De har fået ry for at være skyld i betændelsestilstande, fedme og kroniske sygdomme.

Frøolier som soja-, solsikke- og rapsolie bliver i stigende grad udpeget som skurken i det moderne køkken.

Især på sociale medier florerer advarsler mod de såkaldte omega-6-fedtsyrer, som frøolier er rige på.

Ifølge kritikerne nedbrydes disse fedtsyrer ved opvarmning og skaber skadelige stoffer i kroppen. Men passer det?

Læs også: Sådan reagerer kroppen, når du spiser avocado hver dag

Det flydende fedt

På den årlige konference for American Society for Nutrition blev der præsenteret to studier (1 og 2), som giver et helt andet billede.

De viste, at linolsyre – den primære fedtsyre i frøolier – faktisk var forbundet med forbedrede sundhedsmarkører.

Forskerne analyserede blodprøver fra næsten 1900 personer og fandt, at dem med det højeste indtag af linolsyre havde lavere niveauer af blodsukker, insulin og inflammation.

Jo mere linolsyre i kosten, jo lavere risiko for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Læs også: Gør du det også forkert? Så mange gange skal du faktisk vaske dine ris

Disse resultater står i skarp kontrast til teorien om, at frøolier skader kroppen.

Det handler om mængden

Forskere og ernæringseksperter er enige om én ting: Problemet er ikke selve olien, men måden vi bruger den på.

Frøolier i sig selv er ikke skadelige. Det bliver først problematisk, når de indgår i frituremad og ultraforarbejdede produkter.

At stege grøntsager i rapsolie er ikke det samme som at spise en pose chips stegt i den samme olie.

Læs også: Sådan reagerer kroppen, når du stopper med vægttabsmedicin

Kilder som nødder, frø og sojabønner er eksempler på sunde måder at få linolsyre på.

Faktisk anbefaler mange eksperter at bruge frøolier i køkkenet – i moderate mængder – som en sund erstatning for mættet fedt fra dyr, kokos eller palmeolie.

De to nye studier viser, at frøolier kan være en del af en balanceret og hjertesund kost. Men som med alt andet gælder det om at bruge dem med omtanke.

Artiklen er baseret på informationer fra Health.com.

Læs også: Tabte 20 kilo med vægttabsmedicin: “Her er hvad ingen fortalte mig”

Læs også: Denne simple kostplan kan reducere din demens-risiko markant

Andre Artikler

Tjek disse symptomer – de kan afsløre problemer med leveren

Selvom leveren ofte arbejder i det stille, er den afgørende for kroppens balance. Når den ikke fungerer optimalt,...

Denne gruppe har markant højere risiko for blodprop i hjernen

Flere hundrede tusinde mennesker lever med en hjertesygdom, der øger risikoen for blodpropper i hjernen. En ny analyse...

Sådan reagerer kroppen, når du spiser avocado hver dag

Avocado har for længst vundet sin plads som en favorit i mange danskeres køkken. Men hvad sker der...

Hun troede, det bare var tinnitus – så opdagede lægerne noget langt værre

30-årig ignorerede dette ene tegn i årevis – så kom chokdiagnosen

Tjek disse symptomer – de kan afsløre problemer med leveren

Selvom leveren ofte arbejder i det stille, er den afgørende for kroppens balance. Når den ikke fungerer optimalt,...

Denne gruppe har markant højere risiko for blodprop i hjernen

Flere hundrede tusinde mennesker lever med en hjertesygdom, der øger risikoen for blodpropper i hjernen. En ny analyse...

Sådan reagerer kroppen, når du spiser avocado hver dag

Avocado har for længst vundet sin plads som en favorit i mange danskeres køkken. Men hvad sker der...