Hyldeblomst fra grøftekanten til desserttallerkenen – så nemt er det

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du behøver ikke andet end et par hyldeblomstskærme fra grøftekanten og få basisingredienser for at trylle en let, lækker og sund dessert frem.

Når sommeren folder sig ud i Danmark, blomstrer hylden med sine karakteristiske hvide blomsterskærme, som ikke bare dufter himmelsk. De kan også forvandles til en skøn, sund dessert.

Mange forbinder hyldeblomst med saft, men den aromatiske blomst kan langt mere end det.

Her får du en opskrift på en let og lækker hyldeblomstgelé med yoghurtcreme – en perfekt afslutning på et sommermåltid.

Hyldeblomstgelé med yoghurtcreme

Opskriften er til 4 personer.

Læs også: Sund stegt flæsk med persillesovs - klassiker med et twist

Ingredienser

Til hyldeblomstgeléen:

  • 6-8 hyldeblomstskærme (plukket på dagen)
  • 3 dl vand
  • 1 spsk citronsaft (friskpresset)
  • 2 spsk honning (eller efter smag)
  • 3 blade husblas

Til yoghurtcremen:

  • 2 dl græsk yoghurt (eller skyr for en magrere version)
  • 1 tsk vaniljepulver eller vaniljekorn fra ½ stang
  • 1 spsk flydende honning
  • Friske bær til pynt (fx jordbær, blåbær eller hindbær)
  • Evt. lidt hakkede pistacienødder eller granola til topping

Fremgangsmåde

  1. Skyl hyldeblomstskærmene let og klip de groveste stilke af. Sørg for der ikke er dyr i blomsterne.
  2. Kom dem i en gryde med 3 dl vand og citronsaft.
  3. Varm langsomt op til lige under kogepunktet, sluk for varmen og lad det trække under låg i 30-40 minutter.
  4. Si væsken og kassér blomsterne.
  5. Læg husblas i blød i koldt vand i 5-10 minutter.
  6. Varm den siede hyldeblomstvand op igen (den skal være varm, men ikke kogende) og rør honningen i.
  7. Knug husblassen fri for vand og opløs den i den varme væske.
  8. Fordel geléen i små glas eller skåle og stil dem på køl i mindst 3 timer, gerne længere, til de er stivnet.
  9. Bland græsk yoghurt med vanilje og honning.
  10. Smag til – nogle kan lide det lidt sødere, andre foretrækker den naturlige syrlighed fra yoghurten. Stil cremen på køl indtil servering.
  11. Når geléen er stivnet, fordeles yoghurtcremen forsigtigt ovenpå. Pynt med friske bær og eventuelt lidt hakkede pistacienødder eller granola for en ekstra knasende kontrast.

Tips og variationer

  • Ekstra smag: Tilsæt revet citronskal eller et strejf af frisk mynte til geléen.
  • Som isdessert: Frys yoghurtcremen og server den som is med hyldeblomstgeléen ved siden af.

Læs også: Opskrift: Cremet pasta med spinat og ricotta

Andre Artikler

Ny teknologi: Hjertesundhed kræver kønsspecifikke løsninger

Ny forskning viser, at mænd og kvinder ikke altid reagerer ens på behandling af forhøjet blodtryk. Her får...

Sådan lærer du at leve med kroniske smerter – psykologens bedste råd

Kroniske smerter kan forandre hele ens hverdag og udfordre både krop og psyke. Psykolog Christoffer Kølgaard deler her...

Denne tilberedningsmetode af dine kartofler kan hæve din diabetesrisiko med 20 procent

Forskere har undersøgt, hvordan en bestemt tilberedning af kartofler påvirker risikoen for diabetes type 2.

Læge afslører: Derfor har du svært ved at tabe dig

Vægttab handler ikke kun om kalorier og motion.Ifølge speciallæge med certificering i almen medicin og fedmebehandling Dr....

Ny teknologi: Hjertesundhed kræver kønsspecifikke løsninger

Ny forskning viser, at mænd og kvinder ikke altid reagerer ens på behandling af forhøjet blodtryk. Her får...

Sådan lærer du at leve med kroniske smerter – psykologens bedste råd

Kroniske smerter kan forandre hele ens hverdag og udfordre både krop og psyke. Psykolog Christoffer Kølgaard deler her...

Denne tilberedningsmetode af dine kartofler kan hæve din diabetesrisiko med 20 procent

Forskere har undersøgt, hvordan en bestemt tilberedning af kartofler påvirker risikoen for diabetes type 2.