Alle, der har snittet løg, kender følelsen af sviende øjne og ufrivillige tårer.
Årsagen er et kemisk stof ved navn propanethial-S-oxid, som frigives, når løgets celler beskadiges.
Når stoffet rammer nerverne i hornhinden, reagerer kroppen med tåre for at beskytte øjnene.
Men en gruppe forskere fra Cornell University ønskede at finde ud af, hvordan dette stof og andre partikler faktisk bevæger sig fra løget til vores øjne.
Læs også: Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket
For at undersøge det udviklede de en lille guillotine, som kunne skære løg med præcis kontrol over både hastighed og tryk.
Sådan undgår du tårer
Ved hjælp af højhastighedskameraer filmede forskerne, hvordan saften blev slynget ud i luften, når løget blev skåret.
Det viste sig, at selve sprøjtet fra løget opstår, når knivbladet først presser skallen nedad, hvilket øger trykket inde i løget.
Når overfladen brister, frigives trykket pludseligt, og små væskedråber slynges ud med hastigheder på op til 40 meter i sekundet.
Læs også: Nyt studie peger på sammenhæng mellem overvægt og hurtigere Alzheimer-udvikling
De skarpe knive viste sig at være langt mindre problematiske.
En sløv kniv presser løget mere sammen, hvilket danner et større indre tryk og dermed kaster flere dråber længere væk.
Tilsvarende skabte hurtige, kraftige snit flere og hurtigere dråber end rolige, kontrollerede bevægelser.
Forskerne konkluderer, at den bedste måde at undgå både tårer og sprøjt på er at bruge en skarp kniv og skære langsomt.
Læs også: Dette er de største kilder til C-vitamin - og det er ikke appelsiner
Tårer er ikke det største problem
Studiets konklusion rækker dog udover det almindelige køkkenproblem med sviende øjne.
Ifølge forskerne kan de små dråber, der slynges ud under skæring af grøntsager, også være bærere af bakterier eller virus, hvis overfladen på grøntsagen er forurenet.
Det betyder, at sprøjtet fra en løgskæring i værste fald kan bidrage til spredning af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, ikke kun i private køkkener, men også i storkøkkener og restauranter.
At holde kniven skarp og arbejdsoverflader rene kan derfor være vigtigere, end mange forestiller sig.
Læs også: Studie afslører, hvordan B-vitaminer kan hænge sammen med Parkinsons forløb
Artiklen er baseret på informationer fra Forskning.no.
Læs også: Tre helt almindelige tilskud gav uventede resultater i museforsøg om autisme