Forskere afslører: Derfor kan din yndlings vin pludselig smage anderledes

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Forskning afslører, at det ikke kun er druen, der afgør, hvordan din vin smager.

Et glas vin nydt i stearinlysets skær føles sjældent som det samme glas drukket til et møde eller en fest.

Ifølge sommelier og neuroenolog Maite Geijo er der en videnskabelig forklaring på dette fænomen.

Hun henviser til et forskning fra Yale University fra 2015, som blev publiceret i Flavour, hvor neuroforskeren Gordon Shepherd beskrev, hvordan vin ikke smages i munden, men i hjernen.

Oplevelsen skabes gennem samspillet mellem kemiske og sensoriske signaler og de neurale kredsløb, der fortolker dem.

Læs også: Sukkeralkoholer eller kunstige sødemidler: Hvad skal du vælge?

Hjernen konstruerer oplevelsen af vin, og hvorfor konteksten ændrer den.

En vin, der virker kompleks og harmonisk i rolige omgivelser, kan opleves mere syrlig eller barsk i en travl kontekst.

Vores følelser, omgivelser og forventninger påvirker i høj grad, hvordan hjernen fortolker smag og aroma.

Forventningens magt

Ifølge Maite Geijo påvirkes vores oplevelse af vin ikke kun af omgivelserne, men også af de mentale billeder, som vi danner på forhånd.

Læs også: Disse frugter og grøntsager indeholder flest pesticider

Når en vin præsenteres som eksklusiv, aktiveres hjernens nydelsescentre i højere grad end ved den samme vin, hvis den beskrives som billig.

Et studie publiceret i Appetite bekræfter, at forventninger kan ændre smagsoplevelsen markant, hvor en hold forskere testede smagen af vin for personer med forskellig forventning.

Denne psykologiske påvirkning forklarer, hvorfor etiketten, prisen og vingården kan farve oplevelsen.

Vin er derfor ikke blot en kemisk sammensætning, men et mentalt og følelsesmæssigt samspil mellem forventning og sansning.

Læs også: Drop yoghurt og chiafrø - dette korn er løsningen på forstoppelse

Hjernen bag smagen

Når vi smager vin, aktiveres flere områder i hjernen.

Trænede vinsmagere har typisk udviklet stærkere forbindelser i visse områder i hjernen, fordi de bevidst har øvet sig i at genkende og beskrive aromaer.

Forskning publiceret i Frontiers har undersøgt, hvordan vin og aromaer, anvendt med måde, kan stimulere hukommelse hos personer med Alzheimers og forbedre humør og socialisering i stressede situationer.

Artiklen er baseret på informationer fra ElConfidencial.com, Flavour, Appetite and Frontiers.

Læs også: Turister advares mod dødelig alkohol på disse feriedestinationer

Læs også: Græskar kan ødelægges på få minutter – sådan undgår du det

Andre Artikler

Sukkeralkoholer eller kunstige sødemidler: Hvad skal du vælge?

Sukkeralkoholer og kunstige sødemidler er populære alternativer til almindeligt sukker, især blandt dem, der ønsker at styre blodsukkeret...

Disse frugter og grøntsager indeholder flest pesticider

Vil du undgå rester af sprøjtegifte i din krop, bør du overveje at vælge økologiske alternativer til visse...

Drop yoghurt og chiafrø – dette korn er løsningen på forstoppelse

Et overset korn viser sig at have en overraskende stærk virkning på fordøjelsen.

Eksperter afslører: Denne populære øjenbehandling virker ikke

Tusindvis af danske børn bliver hvert år behandlet for øjenbetændelse – men ifølge eksperter er det oftest helt unødvendigt.

Sukkeralkoholer eller kunstige sødemidler: Hvad skal du vælge?

Sukkeralkoholer og kunstige sødemidler er populære alternativer til almindeligt sukker, især blandt dem, der ønsker at styre blodsukkeret...

Disse frugter og grøntsager indeholder flest pesticider

Vil du undgå rester af sprøjtegifte i din krop, bør du overveje at vælge økologiske alternativer til visse...

Drop yoghurt og chiafrø – dette korn er løsningen på forstoppelse

Et overset korn viser sig at have en overraskende stærk virkning på fordøjelsen.