Forskningens guide til de bedste fødevarer for hjernen

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En sund kost spiller en vigtig rolle for både hukommelse og kognitiv ydeevne.

Visse fødevarer kan beskytte hjerneceller, mindske inflammation og fremme de processer, der styrker læring og hukommelse.

Her er de bedste valg ifølge registrerede diætister.

Styrk hukommelsen gennem kosten

Foto Shutterstockcom

Selvom let glemsomhed er almindeligt med alderen, behøver det ikke at være en del af aldringsprocessen.

Læs også: Madspild eller sundhedsrisiko? Sådan vurderer du mugne fødevarer

Ifølge eksperter kan du mindske risikoen for hukommelsestab og beskytte din kognitive funktion ved at dyrke motion, få nok søvn og vælge de rette fødevarer.

Visse madvarer kan nemlig reducere inflammation, beskytte hjerneceller mod skader og støtte de processer, der gør det lettere at huske.

Broccoli

Foto Shutterstockcom

Broccoli er rig på fibre og antioxidanter, som bekæmper frie radikaler og mindsker inflammation, der ellers kan øge risikoen for demens, viser et undersøgelse publiceret i Frontiers in Immunology.

Grøntsagen indeholder desuden vitamin K, og ifølge en undersøgelse publiceret Frontiers in Aging Neuroscience støtter vitaminet proteiner, der medvirker til dannelsen af minder og beskytter nerveceller.

Læs også: Derfor kan passionsfrugt udløse alvorlig allergi

Broccoli kan nydes rå, dampet, bagt eller i salater som en nærende tilføjelse til måltidet.

Blåbær

Foto Shutterstockcom

Blåbær er fyldt med antioxidanter, der beskytter hjernen mod oxidativt stress og inflammation.

De bidrager også med fibre, som fremmer en sund tarmflora, der via tarm-hjerne-forbindelsen kan støtte hukommelsen, viser en undersøgelse publiceret i Frontiers in Neuroscience (1).

Prøv dem i smoothies, yoghurt eller bagte havregrynsretter.

Læs også: Er kylling eller kalkun den sundeste proteinkilde?

Græskarkerner

Foto Shutterstockcom

Græskarkerner indeholder både fibre, antioxidanter og mikronæringsstoffer som zink, magnesium, kobber og jern.

Disse næringsstoffer spiller en vigtig rolle i nervekommunikation og indlæring.

De kan bruges som topping på salater, i granola eller som en del af en hjemmelavet snackblanding.

Fed fisk

Foto Shutterstockcom

Laks, tun og sardiner er rige på omega-3-fedtsyrer, som er nødvendige for dannelsen af nerveceller og for en velfungerende hukommelse.

Læs også: Energidrikke lover energi, men kan koste dig mentalt

Omega-3 bidrager desuden til et sundt kredsløb, hvilket sikrer hjernen optimal blodgennemstrømning og næring.

Fed fisk kan nydes både frisk og på dåse i salater, pastaretter eller fiskefrikadeller.

Chiafrø

Foto Shutterstockcom

Chiafrø er en god kilde til alfa-linolensyre, en plantebaseret omega-3-fedtsyre, der fremmer kommunikationen mellem hjerneceller og mindsker inflammation.

De støtter desuden et sundt kolesterolniveau og en stabil blodsukkerbalance. Chiafrø kan bruges i smoothies, yoghurt eller som et drys på salater.

Læs også: Spis dig til en bedre nattesøvn med disse syv fødevarer

Valnødder

Foto Shutterstockcom

Valnødder er kendt for deres indhold af omega-3-fedtsyrer, der hjælper med at reducere inflammation og understøtter hjernens funktion.

De bidrager samtidig til et sundt hjerte, som er tæt forbundet med en skarp hukommelse.

Spis dem som snack, i salater eller brug dem i en vegetarisk ret.

Hindbær

Raspberries Berries af Adrianna Calvo CC0 10

Hindbær er rige på flavonoider, som beskytter hjernen mod inflammation og oxidativt stress.

De indeholder også fibre, der fremmer en sund tarmflora. Spis dem som snack, i yoghurt eller som et farverigt indslag i smoothies.

Æg

Foto Shutterstockcom

Æg er en fremragende kilde til B-vitaminer og cholin, der er et næringsstof, som hjælper med at danne neurotransmittere, der styrer signalerne mellem nerveceller.

Et højt indtag af cholin kan nedsætte risikoen for Alzheimers sygdom, viser et studie publiceret i Nutritional Epidemiology. Æg kan bruges i salater, hovedretter eller som et nærende mellemmåltid.

Mørk chokolade

Foto Shutterstockcom

Mørk chokolade indeholder flavonoider, der forbedrer blodgennemstrømningen i hjernen, mindsker inflammation og styrker forbindelsen mellem nerveceller.

Det kan fremme både hukommelse og indlæring, viser et studie publiceret i Frontiers in Neuroscience (2).

Vælg chokolade med mindst 70 % kakao, og brug den i yoghurt, havregrød eller som ingrediens i sunde desserter.

Grønne bladgrøntsager

Foto Shutterstockcom

Spinat og grønkål er blandt de mest næringstætte fødevarer.

De indeholder K-vitamin, folat, lutein og betakaroten, som alle beskytter hjernen mod skader forårsaget af oxidativt stress, viser et studie publiceret i Nutrition and Healthy Aging.

Nyd dem rå i salater, letstegt i olie eller som del af en grøn smoothie.

Kilder: Real Simple, Frontiers in Immunology, Frontiers in Neuroscience (1), Nutritional Epidemiology, Frontiers in Neuroscience (2) og Nutrition and Healthy Aging.

Andre Artikler

Madspild eller sundhedsrisiko? Sådan vurderer du mugne fødevarer

Et lille stykke mug på maden virker måske harmløst – især hvis man bare skærer det væk. Men...

Derfor kan passionsfrugt udløse alvorlig allergi

Den eksotiske passionsfrugt frister med sin friske, syrlige smag og mange sundhedsfordele.Men for nogle mennesker kan mødet...

Sådan får du energien tilbage, når dagen føles grå

Vi har alle dage, hvor energien mangler, og humøret føles fladt.Heldigvis viser psykologisk forskning, at små, bevidste...

Er kylling eller kalkun den sundeste proteinkilde?

Kylling og kalkun er populære valg, når det gælder magert kød. Men hvilken af de to giver mest...

Madspild eller sundhedsrisiko? Sådan vurderer du mugne fødevarer

Et lille stykke mug på maden virker måske harmløst – især hvis man bare skærer det væk. Men...

Derfor kan passionsfrugt udløse alvorlig allergi

Den eksotiske passionsfrugt frister med sin friske, syrlige smag og mange sundhedsfordele.Men for nogle mennesker kan mødet...

Sådan får du energien tilbage, når dagen føles grå

Vi har alle dage, hvor energien mangler, og humøret føles fladt.Heldigvis viser psykologisk forskning, at små, bevidste...