11 overraskende myter om frugt og grønt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange myter om frugt og grønt lever stadig i bedste velgående. Et hold forskere fra DTU har derfor taget 11 af de mest sejlivede forestillinger under lup, og resultaterne er overraskende.

1. Frugt og grønt kan være ‘superfoods’

Foto Shutterstockcom

Falsk.

Blåbær og avocado bliver ofte fremhævet som ‘superfoods’, men ifølge Sisse Fagt, seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen, er der ingen videnskabelig baggrund for denne betegnelse.

Alle frugter og grøntsager indeholder gavnlige næringsstoffer.

Læs også: Æggene blev kogt med citronsaft – Resultatet er genialt

Nogle af de mest hypede produkter, såsom blåbær, kan oftest erstattes af lokale alternativer, såsom rødkål, der har mange af de samme sundhedsmæssige egenskaber.

2. Asparges får dit tis til at lugte

Green Asparagus af Foodie Girl CC0 10

Sandt.

Asparges kan hurtigt ændre lugten af urin på grund af asparagussyre, men kun halvdelen af os opfatter det.

Det er grundet vores genetik, der simpelthen ikke tillader nogen at lugte det.

Læs også: Netto tilbagekalder kendt produkt: Du kan have det i fryseren

3. An apple a day keeps the doctor away

Apple Textbooks af Michal Jarmoluk CC0 10

Sandt.

Frugt og grøntsager kan styrke helbredet og hjælpe med at forebygge sygdomme.

Sisse Fagt påpeger, at de 600 gram om dagen er et godt mål, da det er påvist at mindske risikoen for forskellige livsstilssygdomme.

4. Det er usundt at spise bælgfrugter på dåse

Foto Shutterstockcom

Falsk.

Læs også: Sådan slipper du af med hævede fødder og ben på 3 dage

Dåseversioner af bønner og kikærter kan være lige så næringsrige som de hjemmekogte.

Dåseprodukterne er dog ofte en praktisk løsning, men ønsker man ikke sine bælgfrugter kogt på forhånd, som visse retter påkræver, kan det være en løsning at opbløde dem selv.

5. Grønne grøntsager er sundere end gule eller røde

Foto Shutterstockcom

Sandt og falsk.

Grønne grøntsager indeholder vigtige mineraler som jern og kalk, men de røde og gule giver andre antioxidanter.

Læs også: I Japan laver de omelet på denne måde – og den smager langt bedre end vores

For optimal sundhed anbefaler eksperterne at variere farverne på grøntsagerne, så man får alle de gavnlige stoffer.

6. Du prutter af grøntsager

Foto Shutterstockcom

Sandt.

De fibre, som findes i mange grøntsager, nedbrydes af tarmbakterier og producerer gas.

Tine Rask Licht, professor fra DTU Fødevareinstituttet, forklarer, at selvom det kan føre til prutter, er det faktisk sundt for tarmen.

Læs også: Stor ændring i MENY - rulles nu ud landsdækkende

“Det er ikke usundt at prutte – det kan tværtimod være et tegn på, at man spiser en sund kost”, forklarer hun til DR.

7. Friske grøntsager er sundere end konserverede

Sandt og falsk.

Dåsetomater og frosne ærter bevarer ofte nogle vitaminer bedre end visse friske alternativer, som kan miste næring under opbevaring.

Ifølge Sisse Fagt handler det om den specifikke grøntsag og opbevaringsmetoden.

8. Frugtskræl indeholder meget næring

Green Pears af Krzysztof20Puszczyu0144ski CC0 10

Sandt.

Frugtskrællen er fyldt med blandt andet C-vitamin og fibre.

Jette Jakobsen, seniorforsker fra DTU Fødevareinstituttet, forklarer, at æbleskrællen eksempelvis har et højere indhold af C-vitamin end æblekødet.

Så spar ikke på skrællen, når du kan undgå det!

9. Grøntsager er bedre end frugt

Fruit Vegetables af Jamie Hamel Smith CC0 10

Falsk.

Ifølge Sisse Fagt bør vi sigte efter en balance på cirka 50/50 mellem frugt og grøntsager for at sikre en bred vifte af næringsstoffer.

10. Frugt og grønt mister vitaminer, når vi blender eller juicer dem

Lemon Juice af WDnet Studio CC0 10

Sandt og falsk.

Blending og juicing kan reducere vitaminindholdet, men ifølge Sisse Fagt er det stadig bedre at få grøntsager gennem juice og smoothies end slet ikke.

Dog bør man ikke kun drikke sin frugt og grønt, da juice kun tæller med som en enkelt portion af de seks om dagen, uanset hvor meget du drikker.

11. Skyl altid frugt og grøntsager

Foto Shutterstockcom

Sandt.

Frugt og grøntsager bør altid skylles for at fjerne eventuelle pesticidrester og bakterier.

Bodil Hamborg Jensen, seniorrådgiver fra DTU, påpeger, at det også gælder økologiske varianter, da jord og bakterier kan gemme sig på overfladen.

Artiklen er baseret på informationer fra DR.

Andre Artikler

Sund rabarberkompot med vanilje og et strejf af honning

En enkel og sund rabarberopskrift, der smager sødt og friskt

Ny forskning: Disse 3 motionsformer styrker din hjerne i alle aldre

En ny omfattende analyse peger på, at nogle helt særlige træningsformer kan være langt bedre for din hjerne end du tror.

Æggene blev kogt med citronsaft – Resultatet er genialt

Derfor tilsætter flere og flere citronsaft til deres kogevand.

Så nemt kan du slippe af med poser under øjnene derhjemme

Kæmper du med poser under øjnene, der får dig til at se træt og ældre ud? Du er...

Sund rabarberkompot med vanilje og et strejf af honning

En enkel og sund rabarberopskrift, der smager sødt og friskt

Ny forskning: Disse 3 motionsformer styrker din hjerne i alle aldre

En ny omfattende analyse peger på, at nogle helt særlige træningsformer kan være langt bedre for din hjerne end du tror.

Æggene blev kogt med citronsaft – Resultatet er genialt

Derfor tilsætter flere og flere citronsaft til deres kogevand.